ΑΘΗΝΑ
02:03
|
26.06.2024
Κορυφαίες ρωσικές εταιρείες όπως η Lukoil, η Yandex και η Rosatom δραστηριοποιούνται στην αφρικανική χώρα.
Τον Ρώσο ΥΠΕΞ υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Κονγκολέζος ομόλογός του
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Κονγκό, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική, έφτασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Στην ατζέντα των συναντήσεων αναμένεται να κυριαρχήσει η περαιτέρω προώθηση των εμπορικών και οικονομικών δεσμών των δύο χωρών, των οποίων οι διπλωματικές σχέσεις φέτος συμπληρώνουν 60 χρόνια, καθώς κορυφαίες ρωσικές εταιρείες όπως η Lukoil, η Yandex και η Rosatom δραστηριοποιούνται στην αφρικανική χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν μετά την περσινή συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του προέδρου του Κονγκό Ντένις Σασού Νγκέσο, ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ Μόσχας και Μπραζαβίλ, αυξήθηκε κατά 85% μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2023.

Τις συνομιλίες αναμένεται να απασχολήσουν και πολλά υποσχόμενα έργα στον ενεργειακό τομέα. Η Δημοκρατία του Κονγκό κατατάσσεται στην 38η θέση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών με την παραγωγή πετρελαίου και τα αποδεδειγμένα αποθέματα αργού πετρελαίου υπολογίζονται σε 1,6 δισεκατομμύρια βαρέλια. Στις αρχές του 2024, το Κονγκό ανακοίνωσε για πρώτη φορά σχέδια για έναρξη εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, παράγοντας την πρώτη παρτίδα στο έργο Marine 12 των ιταλικών Eni και Lukoil.

Η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία θα είναι σίγουρα μεταξύ των θεμάτων των επαφών του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στο Κονγκό, καθώς από το 2019 είναι σε ισχύ σύμβαση για την αποστολή Ρώσων στρατιωτικών ειδικών στη χώρα, που αντλεί από τη Ρωσία μεγάλο μέρος του στρατιωτικού της εξοπλισμού.

Τέλος, όπως σημειώνει η Ρωσική Πρεσβεία στη Μπραζαβίλ, ένας σημαντικός τομέας διμερών σχέσεων είναι επίσης η ανθρωπιστική συνεργασία, καθώς «η αλληλεπίδραση στην εκπαίδευση του προσωπικού του Κονγκό στα ρωσικά πανεπιστήμια αναπτύσσεται εντατικά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

‘Εκκληση της Αναλένα Μπέρμποκ για τερματισμό της βίας στη Γάζα

Οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν αποτροπή πολέμου στον Λίβανο λέει ο Λόιντ Όστιν

Το (μάλλον) αίσιο τέλος της ιστορίας του Ασάνζ

Η σημασία της απελευθέρωσης του Ασάνζ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα