Η πιθανότητα να ξανανοίξει η ιερατική θεολογική σχολή της Χάλκης απασχολεί και σήμερα μέρος του τουρκικού Τύπου με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν.
Η εφημερίδα Milliyet σε σημερινό ρεπορτάζ αναρωτιέται τι θα συμβεί εάν ανοίξει ξανά η θεολογική Σχολή της Χάλκης που είναι κλειστή πάνω από μισό αιώνα. Υπενθυμίζει με νόημα την «ευχή» του Τεκίν να διερευνηθούν οι πιθανοί μέθοδοι εργασίας ώστε να εξεταστεί η πιθανότητα επαναλειτουργίας της Σχολής. Ο υπουργός φέρεται μάλιστα να ξεκαθαρίζει πως «έχουμε καθορίσει τα βήματα που πρέπει να γίνουν σύμφωνα με την απόφαση που πρέπει να ληφθεί».
Σε ανάλογο ρεπορτάζ της ψηφιακής εφημερίδας Gazeteilksayfa με τίτλο «Ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν συγκεντρώνει έγγραφα για τη Σχολή της Χάλκης» αναφέρει πως ζήτησε ανάλογα έγγραφα από τον παλιότερο προκάτοχό του, Χουσεΐν Τσελίκ που ήταν υπουργός Παιδείας από το 2003-09.
Διαφορετική εικόνα (σε σχέση με την «κινητικότητα» των παραπάνω ρεπορτάζ) παρουσιάζει ρεπορτάζ της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet που θεωρεί πως η λειτουργία της Σχολής είναι αντίθετη με τη Συνθήκη της Λοζάνης και του νόμου για ενοποίηση της Εκπαίδευσης του 1924 (Tevhid-i Tedrisat), που υιοθετήθηκε επί Κεμάλ Ατατούρκ.
Η Σχολή της Χάλκης
Η Ιερά Θεολογικὴ Σχολή της Χάλκης ήταν η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, μέχρι το 1971, όταν το τουρκικό κράτος αποφάσισε με νόμο να σταματήσει η λειτουργία της.
Οι εγκαταστάσεις της σχολής βρίσκονται στο νησί Χάλκη, ένα από τα Πριγκηπονήσια.
Η Σχολή της Χάλκης ιδρύθηκε το 1843 από τον Πατριάρχη Γερμανό Δ’ και την εγκαινίασε το Σεπτέμβριο του 1844.
Οι θεολογικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν το Παρεκκλήσιo της Αγίας Τριάδoς, κοιτώνες, αναρρωτήριο, γραφεία, εργαστήριο φυσικής και χημείας με πλούσια συλλογή επιστημονικών οργάνων[1] και την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη η οποία κατέχει σημαντική ιστορική συλλογή βιβλίων, περιοδικών και χειρογράφων.
Το 1998 η επιτροπή ιδιοκτητών της σχολής διατάχθηκε να διαλυθεί αλλά οι διεθνείς αντιδράσεις ανάγκασαν την τότε κυβέρνηση της Τουρκίας να ακυρώσει τη διαταγή.
Τον Αύγουστο του 2011, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν αποφάσισε με διάταγμα ότι τα ακίνητα και τα θρησκευτικά κτίρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, τα οποία κατασχέθηκαν στο παρελθόν πρέπει να επιστραφούν προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
Το Φεβρουάριο του 2019 επισκέφθηκε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης για πρώτη φορά εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας.
Υπέρ της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης έχουν ταχθεί κατά διαστήματα οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.