ΑΘΗΝΑ
01:51
|
29.09.2024
Η εισβολή στον ιερό χώρο σηματοδοτεί τον εορτασμό των Ισραηλινών εποίκων για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», την κατάληψή της το 1967.
Έποικοι φέρουν ισραηλινές σημαίες στον περίβολο του Αλ Άκσα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες Ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν σήμερα στον προαύλιο χώρο του τζαμιού Αλ Άκσα, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, λίγο πριν πραγματοποιηθεί η προκλητική «Πορεία της Σημαίας», όπως ονομάζεται η εξτρεμιστική διαδήλωση εορτασμού της κατάληψης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στον πόλεμο του 1967.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι περισσότεροι από 800 έποικοι εισέβαλαν στο μουσουλμανικό συγκρότημα, υπό την προστασία των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, πραγματοποιώντας θρησκευτικές τελετουργίες και περιοδείες. Οι συμμετέχοντες δεν παρέλειψαν να κατακλύσουν τις τριγύρω γειτονιές, παρενοχλώντας Παλαιστίνιους πολίτες.

Η σημερινή προκλητική κινητοποίηση έρχεται αφότου ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, απείλησε εκ νέου με εισβολή στη τοποθεσία, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Ισραηλινού Στρατού.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, η πορεία θα περάσει πρώτα από τη μουσουλμανική συνοικία και την Πύλη της Δαμασκού και στη συνέχεια θα φτάσει στην Παλιά Πόλη, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Πρέπει να τους χτυπήσουμε στο πιο σημαντικό σημείο για αυτούς. Κάθε χρονιά έλεγαν ότι δεν ήταν κατάλληλη και δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Αλλά ισχύει το αντίθετο. Αν τους δώσουμε έδαφος, θα έχουμε [ξανά] μια 7η Οκτωβρίου», είπε ο Μπν Γκβιρ, σύμφωνα με το Al-Araby Al-Jadeed.

Η εισβολή στον ιερό χώρο σηματοδοτεί τον εορτασμό των Ισραηλινών εποίκων για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», την επέτειο της κατάληψης της παλαιστινιακής Ανατολικής Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του αραβο-ισραηλινού πολέμου του 1967.

Κατά τη διάρκεια της αμφιλεγόμενης πορείας, έποικοι κυματίζουν ισραηλινές σημαίες και τραγουδούν εθνικιστικά τραγούδια καθώς και αντιαραβικά συνθήματα, περνώντας μέσα από παλαιστινιακές γειτονιές.

Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε ότι περίπου 3.000 ισραηλινοί αστυνομικοί θα παρέχουν ασφάλεια κατά τη διάρκεια της φετινής «Πορείας της Σημαίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινός βομβαρδισμός ξεκλήρισε οικογένεια στον Λίβανο-Αυξάνεται η δημοτικότητα του Νετανιάχου

Δημοσκόπηση θέλει τη δημοτικότητα του Νετανιάχου να αυξάνεται στο Ισραήλ, που συνεχίζει να χτυπά τον Λίβανο, ξεκληρίζοντας μια οικογένεια σε ένα από τα χτυπήματά του.
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα