ΑΘΗΝΑ
07:18
|
02.07.2024
Κατά τον εκδοτικό οίκο, πρόκειται για ένα έργο που «φωτίζει την ψυχική, διανοητική και πολιτική συγκρότηση ενός από τους πιο μεγάλους στοχαστές του καιρού μας».
Εντγκάρ Μορέν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος φιλόσοφος Εντγκάρ Μορέν φθάνοντας στα 102 του χρόνια κατάφερε να εκδώσει αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα που είχε ξεκινήσει το 1946 όταν ήταν 25 ετών και το ξανάπιασε αργότερα κρύβοντας πολλά στοιχεία της προσωπικότητάς του πίσω από τον «ήρωα» του έργου, τον Αλμπέρ Μερσιέ.

Πρόκειται για το έργο: «L’année a perdu son printemps» («Η χρονιά έχασε την άνοιξή της») που θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκος Denoël.

Κατά τον εκδοτικό οίκο, πρόκειται για ένα έργο που «φωτίζει την ψυχική, διανοητική και πολιτική συγκρότηση ενός από τους πιο μεγάλους στοχαστές του καιρού μας».

Ο ίδιος ο συγγραφέας όταν ρωτήθηκε για αυτό τεράστιο χρονικό κενό ανάμεσα στην έναρξη συγγραφής του έργου και την χρονολογία έκδοσής του, τόσες δεκαετές μετά, εξήγησε:

«Δεν το έδειχνα σε κανένα. Ήξερα πως είχα αρκετή ευφυία για να δουλέψω στις επιστήμες του ανθρώπου, όμως αμφέβαλα ότι είχα ταλέντο μυθιστοριογράφου. Από την άλλη, δεν ήθελα να πληγώσω ή να στενοχωρήσω τους γονείς μου»,

Έπειτα από σειρά μετακομίσεων, ο Εντγκάρ Μορέν πίστευε για καιρό πως είχε χάσει όχι μόνο το πλήρες χειρόγραφο, αλλά και κάθε ίχνος αυτού του βιβλίου. Εντούτοις τα πρόχειρα και δακτυλογραφημένες σελίδες βρίσκονταν μέσα στα αρχεία του που είχε παραδώσει το 2001 στο Ινστιτούτο Μνήμης της Σύγχρονης Έκδοσης (Institut mémoires de l’édition contemporaine, Imec). Ήταν ανάκατα και όχι πλήρη.

Τελικά, ο Εντγκάρ Μορέν και η εκδότριά του εργάσθηκαν στη συνέχεια για να αποκαταστήσουν μια συνοχή καθώς και τα αποσπάσματα που έλειπαν. «Άρχισε να μου αρέσει αυτό το μυθιστόρημα, περιλαμβανομένης της γραφής του», αφηγείται ο συγγραφέας.

Είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του. Το πρώτο, το 2017, το «L’Île de Luna» (Το νησί της Λούνα), ήταν επίσης ένα γραπτό της νιότης που ξαναβρέθηκε, ο ήρωας του οποίου ονομαζόταν επίσης Αλμπέρ Μερσιέ.

Ο φιλόσοφος και κοινωνιολόγος δεν έπαψε ποτέ να γράφει μετά το πρώτο έργο του το 1946. Το 2021 εξέδωσε τα απομνημονεύματά του, «Leçons d’un siècle de vie» (Μαθήματα ενός αιώνα ζωής), το 2022 μια έκκληση σε εξέγερση εναντίον των κινδύνων που παραμονεύουν την ανθρωπότητα, «Réveillons-nous» (Ας ξυπνήσουμε), και το 2023 δύο βιβλία, από τα οποία ένα δοκίμιο γεωπολιτικής, “De guerre en guerre: de 1940 à l’Ukraine” (Από πόλεμο σε πόλεμο: από το 1940 μέχρι την Ουκρανία).

Από τις 13 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου πρόκειται επίσης να προεδρεύσει του φεστιβάλ «Το βιβλίο στην πλατεία» στο Νανσί (ανατολική Γαλλία).

Θα είναι τότε, Θεού θέλοντος, 103 ετών.

Λίγα βιογραφικά στοιχεία για τον Μορέν

Ο Εντγκάρ Μορέν είναι Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας και κοινωνιολόγος, ελληνοεβραϊκής (σεφαραδίτικης) καταγωγής. Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1921 στο Παρίσι.

Το αρχικό του επίθετο ήταν Ναούμ αλλά όταν έγινε μέλος της γαλλικής αντίστασης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υιοθέτησε το ψευδώνυμο «Μορέν».

Το 1941 έγινε μέλος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Είναι γνωστός για τη διεπιστημονικότητα του έργου του, ενώ ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον του για τις θετικές επιστήμες και την επίδρασή τους στην κοινωνία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία: Σύλληψη δύο κορυφαίων σκηνοθετών για σεξουαλική κακοποίηση

Πέθανε ο Αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ

Στις 5 Ιουλίου το ραντεβού των βιβλιόφιλων με την έκθεση βιβλίων στη Θεσσαλονίκη

Από τα πανηγύρια στους τόπους εξορίας: Ιστορική μνήμη και «βιωματικός τουρισμός»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα