ΑΘΗΝΑ
01:54
|
08.09.2024
Υπενθυμίζεται ότι η Αμερικανίδα είχε αρχικά καταδικαστεί για την δολοφονία της φοιτήτριας συγκατοίκου της, το 2007.
Η Αμάντα Νοξ με τον σύζυγό της έξω από το δικαστήριο της Φλωρεντίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο στη Φλωρεντία καταδίκασε εκ νέου την Αμερικανίδα Αμάντα Νοξ για συκοφαντική δυσφήμιση, σχεδόν δύο δεκαετίες αφότου αθωώθηκε για τη δολοφονία της Βρετανίδας συγκάτοικού της Μέρεντιθ Κέρτσερ, το 2007.

Η Νοξ κρίθηκε ένοχη από την ιταλική Δικαιοσύνη, 17 χρόνια μετά την  πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας της Βρετανίδας φοιτήτριας, επιβάλλοντας στην Αμερικανίδα ποινή φυλάκισης τριών ετών, καθώς η Νοξ είχε κατηγορήσει εσφαλμένα τον Πάτρικ Λουμούμπα, τον ιδιοκτήτη ενός μπαρ, για την δολοφονία της Μέρεντιθ Κέρτσερ. Αποτέλεσμα της κατηγορίας ήταν ο Λουμούμπα να περάσει δύο εβδομάδες στη φυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι η Αμερικανίδα είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί για την δολοφονία της φοιτήτριας -με την οποία έμεναν στο ίδιο σπίτι- ωστόσο η απόφαση αυτή ανετράπη σε δεύτερο βαθμό, το 2015.

Η σημερινή απόφαση, που αφορά την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, δεν θα έχει πρακτικά αντίκτυπο, καθώς η Νοξ έχει ήδη εκτίσει ποινή σε ιταλική φυλακή, πριν την ανατροπή της απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι η 22χρονη Μέρεντιθ Κρέτσερ, φοιτήτρια από το Λιντς, βρέθηκε την 1η Νοεμβρίου του 2007 δολοφονημένη μέσα σε μια λίμνη αίματος, στο δωμάτιο που μοιραζόταν με την Αμερικανίδα Αμάντα Νοξ στην Περούτζια.

Η 22χρονη Μέρεντιθ Κέρτσερ

Το 2009, δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε ενόχους την Νοξ και τον τότε σύντροφό της, Ραφαέλ Σολετσίτο, για τον φόνο της. Το όπλο του εγκλήματος, ένα μαχαίρι κουζίνας, βρέθηκε στο σπίτι του Σολέτσιτο και επάνω του εντοπίστηκαν ίχνη DNA της Νοξ. Βασικό πειστήριο που χρησιμοποιήθηκε για την καταδίκη ήταν ένα μαχαίρι κουζίνας, το οποίο οι ιταλικές αρχές ταυτοποίησαν ως το όπλο της δολοφονίας. Το εν λόγω μαχαίρι βρέθηκε στο διαμέρισμα του Σολετσίτο και έφερε γενετικό υλικό της Νοξ.

Εξαρχής προέκυψαν πολλά ερωτήματα για την πειστικότητα του ευρήματος, μιας και το μαχαίρι μπορούσε να μετακινηθεί εύκολα και ήταν φυσικό να βρεθεί DNA της Νοξ επάνω του, μιας και αυτή ζούσε στο σπίτι μαζί με την Κρέτσερ. Παρόλα αυτά, και οι δυο καταδικάστηκαν και η Νοξ έμεινε στη φυλακή επί τέσσερα χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 2011, η Αμάντα Νοξ αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό, αλλά αυτή η απόφαση ακυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο τον Μάρτιο του 2013. Μετά την αποφυλάκισή της, η Αμερικανίδα επέστρεψε στο Σιάτλ.

Τον Ιανουάριο του 2014, το Εφετείο της Φλωρεντίας επικύρωσε την αρχική καταδικαστική απόφαση του 2009. Παρ’ όλα αυτά, η Νοξ άσκησε ξανά έφεση, επιμένοντας στην αθωότητά της.

Τελικά, στις 27 Μαρτίου του 2015, το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας την έκρινε αθώα, όπως και τον Σολετσίτο. Ο μόνος που καταδικάστηκε οριστικά σε δεκαέξι χρόνια κάθειρξη για ανθρωποκτονία και σεξουαλική επίθεση ήταν ο Ρούντι Γκουέντε, ένας άστεγος από την Ακτή Ελεφαντοστού, του οποίου τα αποτυπώματα βρέθηκαν στη σκηνή του εγκλήματος. Ωστόσο, οι δικαστές έκριναν ότι δεν έδρασε μόνος του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Έρευνα: Οι έφηβοι που ατμίζουν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κακή ψυχική υγεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα