ΑΘΗΝΑ
12:10
|
01.07.2024
Με στάση στη Μπουρκίνα Φάσο, συνεχίζει σήμερα την περιοδεία του στην Αφρική ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Ήδη βρίσκονται Γάλλοι στην Ουκρανία εκτίμησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οποιοσδήποτε Γάλλος στρατιωτικός εκπαιδευτής βρίσκεται ή θα σταλθεί στην Ουκρανία θα αποτελεί «νόμιμο στόχο» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κονγκό Ζαν Κλοντ Γκακόσο.

Εκτιμώντας ότι Γάλλοι εκπαιδευτές βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία, ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ότι «ανεξάρτητα από το καθεστώς τους, είτε είναι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είτε μισθοφόροι, αντιπροσωπεύουν νόμιμο στόχο για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας».

Το θέμα της παρουσίας Γάλλων στην Ουκρανία, ανακινήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον ανώτατο διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων του καθεστώτος του Κιεβου, που ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει έγγραφα που θα επιτρέψουν σύντομα σε Γάλλους στρατιωτικούς εκπαιδευτές να έχουν πρόσβαση στα ουκρανικά κέντρα εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι δεν θα σχολιάσει «φήμες ή αποφάσεις που θα μπορούσαν να ληφθούν» και ότι θα αναφερθεί λεπτομερώς στη στήριξη της Γαλλίας  κατά τη διάρκεια των αυριανών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 80ης επετείου από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, στις οποίες θα παραστεί και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από τη Μπραζαβίλ, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική, και λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μπουρκίνα Φάσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απέρριψε για μια ακόμα φορά την ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 15-16 Ιουνίου στην Ελβετία.

«Αυτή η διάσκεψη στην Ελβετία δεν έχει κανένα νόημα. Το μόνο νόημα που μπορεί να κάνει είναι να προσπαθήσει να διατηρήσει αυτό αντιρωσικό μπλοκ που βρίσκεται σε διαδικασία κατάρρευσης», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία θα πρέπει σίγουρα να περιλαμβάνουν τη Ρωσία», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κονγκό Ζαν Κλοντ Γκακόσο.

«Πρέπει να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο μεγάλων πλευρών στη σύγκρουση. Και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η Ρωσία διαθέτει πυρηνικά όπλα», τόνισε, προσθέτοντας ότι αμφιβάλλει πως  η διεθνής διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία έχει ειρηνικούς στόχους, αφού η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε επίπεδο συναγερμού αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ευρώπη

Γαλλία μετά την κάλπη: Πόλωση σκληρής δεξιάς με κεντροαριστερά

Εκδήλωση: Από την «Επιχείρηση Barbarossa» στον σύγχρονο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας

Η Παλαιστίνη συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα