ΑΘΗΝΑ
22:58
|
28.06.2024
Την πρόθεση ένταξης ανακοίνωσε ο Φιντάν κατά την επίσκεψή του στην Κίνα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, 31 Αυγούστου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία χαιρετίζει την επιθυμία της Τουρκίας να γίνει μέλος της ομάδας των κρατών BRICS, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας ότι το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο της επόμενης συνόδου κορυφής του οργανισμού.

Ο Πεσκόφ ανέφερε επίσης ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από διάφορες χώρες για τους BRICS – μια ομάδα που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Αφρική, την Αιθιοπία, το Ιράν, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -, δηλώνοντας όμως ότι είναι απίθανο ο όμιλος να ικανοποιήσει πλήρως όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη.

«Φυσικά, όλοι καλωσορίζουμε το αυξημένο ενδιαφέρον για τους BRICS από τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένων τόσο σημαντικών εταίρων, όπως η Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη Μόσχα.

Τη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ξεκίνησε την επίσκεψή του στο Πεκίνο, την μεγαλύτερη επίσκεψη Τούρκου αξιωματούχου στην Κίνα, από το 2012. Ο Φιντάν είχε συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, και άλλους αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εάν η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στους BRICS, ο Φιντάν απάντησε τη Δευτέρα «Θα θέλαμε φυσικά, γιατί όχι;», χωρίς όμως να επεκταθεί.

Οι δηλώσεις του Φιντάν στην Κίνα, τις οποίες επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, σημείωσαν ότι η Άγκυρα θέλει να συνεργαστεί με τις χώρες BRICS και θα παραστεί στην προγραμματισμένη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας στη Ρωσία.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν η Άγκυρα θέλει να ενταχθεί επίσημα στην ομάδα, καθώς δεν έχει εκφράσει προηγουμένως την επιθυμία να το πράξει. Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει γίνει στόχος κριτικής από δυτικές χώρες για τους δεσμούς της με τη Ρωσία, με ορισμένους να λένε ότι ο «άξονάς» της απομακρύνεται από τη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Η Άγκυρα απέρριψε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι παραμένει αφοσιωμένο μέλος της συμμαχίας και πως διατηρεί τον στόχο της για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Σεβόμαστε πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών

Disiecta Membra #19: Το δικαίωμα στην ομορφιά

Ράφα: Συνεχίζεται η εισβολή του ισραηλινού στρατού – «Οικογένειες βρίσκονται υπό πολιορκία»

«Ακέφαλο» από σήμερα το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα