ΑΘΗΝΑ
15:03
|
24.06.2024
Ερευνητές λένε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι τα φάρμακα για την απώλεια βάρους, θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο σε παχύσαρκους ασθενείς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μελέτη που παρουσιάστηκε στο μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για την απώλεια βάρους έχουν 19% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν 13 καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου των ωοθηκών, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του μαστού, ενώ μειώνουν στο μισό την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Οι ειδικοί λένε ότι τα εμβόλια απώλειας βάρους από μάρκες όπως η Ozempic και η Wegovy θα μπορούσαν ενδεχομένως να «καθυστερήσουν» ή ακόμη και να προλάβουν τον καρκίνο.

Το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στην πολιτεία Οχάιο των ΗΠΑ ηγήθηκε της μελέτης, η οποία εξέτασε έρευνα που αφορούσε 34.000 παχύσαρκα άτομα. Κατά τη διάρκεια μιας 15ετούς περιόδου, η μελέτη συνέκρινε τα ποσοστά καρκίνου μεταξύ των ασθενών που χρησιμοποιούσαν τα εμβόλια για την απώλεια βάρους για τουλάχιστον ένα έτος με- εκείνους που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση- με εκείνους που δεν είχαν καμία θεραπεία.

Διαπίστωσαν ότι όχι μόνο τα εμβόλια παίζουν πιθανό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά επίσης διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς είχαν τις μισές πιθανότητες να πεθάνουν σε μια περίοδο 15 ετών σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν έπαιρναν φάρμακα για την απώλεια βάρους ή αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 (RA). Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι όσοι είχαν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση είδαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου να μειώνεται κατά 19%, αν και όσοι έκαναν χρήση των εμβολίων έχασαν «σημαντικά» περισσότερο βάρος.

Όπως δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης:

Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά, καθώς θα μπορούσαν να αλλάξουν το παράδειγμα της διαχείρισης της παχυσαρκίας, υποδηλώνοντας ότι η έγκαιρη παρέμβαση με GLP-1 RAs θα μπορούσε να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Οι συγγραφείς προσθέτουν ότι εργαστηριακές έρευνες και έρευνες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι «τα GLP-1 προκαλούν το θάνατο των καρκινικών κυττάρων και τα εμποδίζουν να πολλαπλασιαστούν», ενώ άλλες μελέτες έχουν υποδείξει ότι μειώνουν τη φλεγμονή. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι και άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην καλή υγεία των ασθενών τους, όπως η μείωση της επιθυμίας ενός ασθενούς να καπνίσει ή να πιει αλκοόλ και η πρόληψη της φλεγμονής.

«Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σχεδόν όλους τους καρκίνους, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες», δήλωσε ο δρ Mitchell Lazar, διευθυντής του Ινστιτούτου για τον διαβήτη, την παχυσαρκία και τον μεταβολισμό στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. «Έτσι, η επανάσταση στην ιατρική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έχει τεράστιες δυνατότητες να προλάβει νέους καρκίνους, να μειώσει τη σοβαρότητα και τον ρυθμό ανάπτυξης των υφιστάμενων όγκων και να συνδράμει με νέες θεραπείες ειδικά για τον καρκίνο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Αυτοψία σε λύκο ηλικίας άνω των 44 χιλιάδων ετών

Ιούνιος 2024: «Ο πιο ζεστός από όλους όσους έχουμε δει» στην Ελλάδα

Φυτοφάρμακα και γονιμότητα

Νίκος Παπαδόπουλος: Οι δύο κόσμοι που τέμνονται στον «Κήπο των Σωματιδίων»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα