ΑΘΗΝΑ
01:58
|
08.09.2024
Η απόφαση ελήφθη μετά από τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για τη νέα στρατιωτική απειλή από την Τουρκία.
Κούρδοι Συρίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε αναβολή των τοπικών εκλογών αναγκάστηκαν οι αυτόνομες διοικητικές δομές Κούρδων της Συρίας μετά από τις απειλές της Τουρκίας πως θα προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση.

Πληροφορίες του λιβανέζικου δικτύου Al Mayadeen την Πέμπτη, 6 Ιουνίου, ανέφεραν πως αξιωματούχοι της «Αυτόνομης Κυβέρνησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας» (AANES) που θεωρείται πολιτική πτέρυγα των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) ανακοίνωσαν την αναβολή των τοπικών εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη, 11 Ιουνίου, για τον Αύγουστο δίχως να καθορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η «Ύπατη Εκλογική Επιτροπή» της κουρδικής αυτόνομης κυβέρνησης των Σύρων σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως η αναβολή ήταν «απάντηση σε αιτήματα πολιτικών κομμάτων και συμμαχιών που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία» δίχως να υπάρξει άμεση αναφορά στις απειλές της Τουρκίας.

Ωστόσο, πηγές του λιβανέζικου δικτύου ανέφεραν πως η αναβολή των εκλογών έγινε μετά από προειδοποίηση των ΗΠΑ προς την κουρδική κυβέρνηση πως η Τουρκία βλέπει τις επικείμενες εκλογές σαν πρόσχημα για την εξαπόλυση νέας στρατιωτικής επιχείρησης στην βορειοανατολική Συρία. «Οι Αμερικανοί επίσημα ζήτησαν από την αυτόνομη κυβέρνηση να αναβάλλει ή να ματαιώσει τις εκλογές» μετέδωσε το δίκτυο.

Είναι επιπροσθέτως χαρακτηριστικό πως μία βδομάδα πριν Αμερικανοί διπλωμάτες εξέδωσαν ανακοίνωση ζητώντας από την «Αυτόνομη Κυβέρνηση» να μην προχωρήσει στη διεξαγωγή εκλογών γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες στην παρούσα φάση.

Προ ημερών ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρακολουθώντας στρατιωτικές ασκήσεις στη Δυτική Τουρκία δήλωσε πως η χώρα του «ποτέ δεν θα επιτρέψει σε αυτονομιστική οργάνωση να δημιουργήσει τρομοκρατικό κράτος ακριβώς στα νότια σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ». Χαρακτήρισε μάλιστα τις τοπικές εκλογές στις κουρδικές περιοχές της Συρίας «επιθετικές ενέργειες κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας και της Συρίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα