ΑΘΗΝΑ
11:34
|
01.07.2024
Εντατικοποίηση των κοινών επιχειρήσεων με την Ισλαμική Αντίσταση του Ιράκ ανακοίνωσαν οι αντάρτες της Υεμένης.
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο κοινές επιχειρήσεις με την Ισλαμική Αντίσταση του Ιράκ, εναντίον πλοίων στο ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα, υποστηρίζουν ότι εκτέλεσαν, χθες Πέμπτη, οι Χούθι, γεγονός που το Τελ Αβίβ αρνείται κατηγορηματικά, την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέα επίθεση με στόχο την αναχαίτιση drones των ανταρτών της Υεμένης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχίγια Σαρί, η πρώτη επίθεση έγινε εναντίον δύο πλοίων που μετέφεραν στρατιωτικό οπλισμό στο λιμάνι της Χάιφα, ενώ η δεύτερη -από κοινού πάντα με την Ισλαμική Αντίσταση του Ιράκ- είχε στόχο πλοίο που παραβίασε την απόφαση για απαγόρευση εισόδου στο λιμάνι.

Τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων της Πέμπτης παραμένουν ασαφή, αλλά η ανακοίνωση δείχνει ένα αυξανόμενο επίπεδο συντονισμού μεταξύ διαφόρων ομάδων στον συμμαχικό με το Ιράν «άξονα αντίστασης», ο οποίος περιλαμβάνει επίσης τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Η τελευταία επίθεση έρχεται ως απάντηση στις «σφαγές του ισραηλινού εχθρού στη Ράφα» στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν οι Χούθι, με τον ηγέτη τους Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι να ανακοινώνει ότι οι κοινές επιχειρήσεις της ομάδας με την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ εναντίον του Ισραήλ θα ενταθούν.

Από την πλευρά τους, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες ότι χθες Πέμπτη κατέστρεψαν οπλικά συστήματα των ανταρτών και συγκεκριμένα εννέα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS) πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα και δυο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV), επίσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι Χούθι, χθες Πέμπτη, μέσα στον τελευταίο μήνα πραγματοποίησαν 38 επιδρομές. «Μεταξύ 9 Μαΐου και 6 Ιουνίου 2024, εκτελέσαμε 38 στρατιωτικές επιχειρήσεις υποστηρίζοντας τη Γάζα στην Ερυθρά Θάλασσα, την Αραβική Θάλασσα, τον Ινδικό Ωκεανό, φτάνοντας στη Μεσόγειο Θάλασσα και προς τη νότια κατεχόμενη Παλαιστίνη», ανέφερε ο Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι σε τηλεοπτική δήλωση που μεταδόθηκε από το Al-Masirah TV.

«Μόνο αυτή την εβδομάδα, στοχεύσαμε οκτώ πλοία που συνδέονται και ανήκουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα που παραβίασαν τον αποκλεισμό των ισραηλινών λιμανιών», πρόσθεσε. Ο Αλ Χούθι διευκρίνισε ότι αυτό περιλάμβανε τη στόχευση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Eisenhower με επτά πυραύλους κρουζ και τέσσερα drones».

Εν τω μεταξύ, το ειδησεογραφικό δίκτυο Voice of America ανέφερε την Τετάρτη ότι η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ διέψευσε τους ισχυρισμούς των Χούθι ότι επιτέθηκαν στο USS Eisenhower, χαρακτηρίζοντάς τους μέρος μιας συνεχιζόμενης εκστρατείας παραπληροφόρησης,

Σε μια σχετική εξέλιξη, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των αεροπορικών και ναυτικών επιθέσεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη έχει φτάσει μέχρι στιγμής τις 487 και κατά τη διάρκειά τους σημειώθηκαν 55 θάνατοι και 78 τραυματισμοί, από τις αρχές του 2024. Δεν διευκρινίζεται αν τα θύματα ήταν άμαχοι ή μαχητές των Χούθι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πατήσια: Συνελήφθη καταζητούμενος για ενδοοικογενειακή βία

Συναγερμός για πυρκαγιά στη Χίο-Μήνυμα από το 112

Η Μιλένα Αποστολάκη μπαίνει στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ο Μπακογιάννης ζητά παραίτηση Δούκα: «Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα