ΑΘΗΝΑ
22:44
|
27.06.2024
H εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Διεύρυνσης, Άννα Πισονέρο, δήλωσε πως η απόφαση τώρα εναπόκειται στα χέρια των κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών.
Οι σημαίες Ε.Ε., Ουκρανίας και Μολδαβίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε. αποφάσισε πως η Μολδαβία και η Ουκρανία πληρούν όλα τα κριτήρια για να ξεκινήσουν μακροχρόνιες ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Διεύρυνσης, Άννα Πισονέρο, δήλωσε πως η απόφαση τώρα εναπόκειται στα χέρια των κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών που θα πρέπει να υιοθετήσουν «διαπραγματευτικό πλαίσιο».

«Μόλις γίνει αυτό το βήμα, είναι προνόμιο της Προεδρίας της ΕΕ να συγκαλέσει μια διακυβερνητική διάσκεψη για να σηματοδοτήσει επίσημα την έναρξη των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Η αξιολόγηση της Επιτροπής θα συζητηθεί τώρα από εμπειρογνώμονες σε ομάδες εργασίας και στη συνέχεια από πρεσβευτές των κυβερνήσεων της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα να ξεκινήσουν οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, υιοθετώντας ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

Η Ουγγαρία, η οποία διατηρεί δεσμούς με τη Ρωσία και έχει επικρίνει την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας, έχει αμφιβολίες σχετικά με την εκτίμηση της Κομισιόν ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη.

Από την άλλη, το Βέλγιο που έχει την προεδρία της Ε.Ε. ως το τέλος του μήνα και η Επιτροπή επιθυμούν να επιτύχουν συμφωνία μέχρι τις 30/6, δηλαδή αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. η Ουγγαρία την 1η Ιουλίου και  για έξι μήνες, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση, η ουγγρική κυβέρνηση θα καθυστερήσει όλη τη διαδικασία ως την παραμονή πρωτοχρονιάς του 2025.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι απειλές της Χεζμπολάχ στα συμπεράσματα της συνόδου της Ε.Ε. για τη Μέση Ανατολή

Στόχος μας η ένταξη στην Ε.Ε., λέει ο Ερντογάν

Τσίπρας: Πρέπει να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Έτοιμες για ρόλο στη μεταπολεμική Γάζα Αίγυπτος και ΗΑΕ, λένε στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα