ΑΘΗΝΑ
22:19
|
04.07.2024
Η πρόσκληση του Κογκρέσου δείχνει την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ παρά την παγκόσμια οργή για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Δημοκρατικοί βουλευτές αναμένεται να μην παρευρεθούν στην ομιλία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναμένεται να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου στις 24 Ιουλίου, επιβεβαίωσε η Ουάσιγκτον αργά το βράδυ της Πέμπτης, σε μια ακόμα εκδήλωση υποστήριξης στο Ισραήλ, παρά τις αυξανόμενες πολιτικές διαφωνίες σχετικά με την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι υπαρξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της εταιρικής σχέσης μεταξύ του Ιράν, της Ρωσίας και της Κίνας, απειλούν την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία των χωρών μας και των ελεύθερων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», αναφέρεται σε δήλωση που συνυπογράφουν τόσο Ρεπουμπλικάνοι όσο και Δημοκρατικοί πολιτικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ.

«Για να αξιοποιήσουμε τη διαρκή μας σχέση και να τονίσουμε την αλληλεγγύη της Αμερικής με το Ισραήλ, σας προσκαλούμε να μοιραστείτε το όραμα της ισραηλινής κυβέρνησης για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εδραίωση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην περιοχή», τονίζουν.

Η εμφάνιση του Νετανιάχου ενώπιον ενός όλο και πιο διχασμένου Κογκρέσου είναι βέβαιο ότι θα είναι αμφιλεγόμενη και έχει ήδη προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες τόσο εντός του Καπιτωλίου όσο και στην κοινωνία από φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωσή του ότι έχει «σαφείς και βαθιές διαφωνίες» με τον Ισραηλινό ηγέτη, αλλά συμμετείχε στην πρόσκλησή του να μιλήσεις στο σώμα «γιατί η σχέση της Αμερικής με το Ισραήλ είναι ακλόνητη και υπερβαίνει ένα άτομο ή έναν πρωθυπουργό».

Άλλοι Δημοκρατικοί βουλευτές που επικρίνουν τη στρατηγική του Νετανιάχου αναμένεται να μην παρευρεθούν στην ομιλία. Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής του Βέρμποντ Μπέρνι Σάντερς είπε: «Ο Νετανιάχου είναι εγκληματίας πολέμου. Σίγουρα δεν θα παρευρεθώ».

Η επίσκεψη του Νετανιάχου στο Καπιτώλιο έρχεται επίσης καθώς η σχέση του με τον Τζο Μπάιντεν γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ιδιωτικά και δημόσια έχει επικρίνει τον χειρισμό του πολέμου από τον Νετανιάχου και έχει δείξει την αποδοκιμασία του προς την ισραηλινή κυβέρνηση για την παρεμπόδιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Μπάιντεν κατέθεσε επίσης  μια πρόταση καλώντας σε μια «διαρκή» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι σηματοδοτεί μια αλλαγή στη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία έως τώρα έκανε λόγο μόνο για προσωρινή εκεχειρία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπάιντεν-Νετανιάχου: Τηλεφωνική επικοινωνία για εκεχειρία και ομήρους στη Γάζα

Πόλεμος με Χεζμπολάχ σημαίνει καταστροφή του Ισραήλ του Νετανιάχου

Ισραήλ: Ο Γιοάβ Γκάλαντ βλέπει πρόοδο στην ανταλλαγή κρατουμένων με τους Παλαιστίνιους

Αστάνα: Υπό διεξαγωγή η σύνοδος κορυφής της SCO- Επίσημα νέο μέλος η Λευκορωσία (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα