ΑΘΗΝΑ
15:02
|
26.06.2024
Ο Φιντάν πραγματοποίησε έτσι την πρώτη του επίσκεψη στην Κίνα από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούνιο  του 2023.
Ο Χακάν Φιντάν στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τριήμερη επίσκεψη στο Πεκίνο και στην αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας, όπου ζει η τουρκόφωνη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, ολοκλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Ο Φιντάν έγινε ο πιο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος που μετέβη στην Κίνα αφότου επισκέφθηκε τη χώρα τον Απρίλιο του 2012 ο Προέδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Απρίλιο του 2012.

Φθάνοντας την Δευτέρα στο Πεκίνο συνάντησε τον ομόλογό του Ουάνγκ Γι, τον Αντιπρόεδρο της Κίνας Χαν Ζιενγκ και τον επικεφαλής των κινεζικών υπηρεσιών ασφαλείας Σεν Ουεντσινγκ.

Μία μέρα μετά μετέβη στην επαρχία Σιντζιάν, που η τουρκική διασπορά και οι Ουιγούροι της περιοχής την αποκαλούν «Ανατολικό Τουρκεστάν». Εκεί ο Φιντάν μετέβη στο τέμενος Γιανγκάνγκ και στο «Διεθνές Μεγάλο Παζάρι» στην πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, Ουρούμτσι.

Ο Φιντάν πραγματοποίησε έτσι την πρώτη του επίσκεψη στην Κίνα από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούνιο  του 2023 ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του ομολόγου του Ουάνγκ Γι που επισκέφθηκε την Τουρκία τον Ιούλιο του 2023.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι στο Πεκίνο ο Φιντάν τόνισε τη σημασία των πόλεων Κασγκάρ και Ουρούμτσι της Βορειοδυτικής επαρχίας Σινγτζιάνγκ, επισημαίνοντας τον ρόλο τους στον σινο-τουρκικό και σινο-ισλαμικό κόσμο.

Πρόσθεσε πως οι πόλεις Κασγκάρ και Ορούμτσι είναι δύο αρχαίες τουρκικές ισλαμικές πόλεις που συνέβαλαν στον πολιτιστικό πλούτο της Κίνας.

 «Αυτές οι πόλεις λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ της Κίνας και του τουρκικού κόσμου, της Κίνας και του ισλαμικού κόσμου. Είναι σύμβολα της αρχαίας φιλίας και γειτονιάς μας. Η συνοχή των κοινοτήτων και των ανθρώπων είναι ο μεγαλύτερος πλούτος των ισχυρών κρατών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χακάν Φιντάν.

Τα ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα της κοινότητας των Ουιγούρων στην κινεζική Xinjiang επισκίασαν τις σχέσεις Πεκίνου και Άγκυρας στο παρελθόν. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, η Τουρκία επιδίδεται σε προσπάθειες ενίσχυσης των σχέσεων με όλες τις περιοχές της Κίνας. Στο πλαίσιο αυτό,  ενίσχυσε τη διπλωματική της παρουσία στην Κίνα ανοίγοντας πέρσι το Γενικό Προξενείο στο Τσενγκντού, πέρα από την πρεσβεία της στο Πεκίνο και τα προξενεία στην Γκουανγκζού, τη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη προς ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας: Λιγότερα λάθη, περισσότερη προσπάθεια

Ρωσία: Δεν αναγνωρίζει τα εντάλματα σύλληψης κατά Σοϊγκού και Γερασίμοφ

Το πενθήμερο, πέθανε! Ζήτω η ανάπτυξη!

Νορβηγικό συνταξιοδοτικό ταμείο γυρίζει την πλάτη στην Caterpillar λόγω Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα