ΑΘΗΝΑ
19:00
|
28.09.2024
η Τεχεράνη δήλωσε ότι το Μπαχρέιν έστειλε μήνυμα στο Ιράν μέσω της Ρωσίας για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ιράν - Μπαχρέιν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ιρανός κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρει ότι το Μπαχρέιν έστειλε μήνυμα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μέσω της Ρωσίας για την εξομάλυνση των σχέσεων μετά από μια διακοπή άνω των οκτώ ετών.

Ο Mohammad Jamshidi, αναπληρωτής επικεφαλής του επιτελείου πολιτικών υποθέσεων του Ιρανού προέδρου, έκανε τις παρατηρήσεις αυτές σε τηλεοπτική συνέντευξη την Παρασκευή.

Αναφερόμενος στη συμφωνία εξομάλυνσης σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας στην κυβέρνηση του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι, ο Τζαμσίντι είπε ότι ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ “ο Σαγίντ Χασάν Νασράλα ήταν ο πρώτος που την υποστήριξε και στη συνέχεια την υποστήριξαν οι αδελφοί της αντίστασης στην Υεμένη”.

Ο Jamshidi δήλωσε ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε επίσης ζητήσει την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ιράν μέσω του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

«Ομοίως, το Μπαχρέιν έστειλε μήνυμα στο Ιράν μέσω της Ρωσίας για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ιράν», δήλωσε.

Ο βασιλιάς Hamad bin Isa Al Khalifah δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην Κίνα ότι το Μπαχρέιν εργάζεται για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το γειτονικό Ιράν.

«Πιστεύουμε στην αρχή της καλής γειτονίας και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις», δήλωσε ο βασιλιάς Χαμάντ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Κινέζο πρόεδρο Σι στο Πεκίνο, όπου πραγματοποιούσε κρατική επίσκεψη.

«Εργαζόμαστε για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν ως γείτονα», πρόσθεσε.

Ο βασιλιάς δήλωσε ότι η χώρα του χαιρετίζει την υποστήριξη της Κίνας στις προσπάθειες που αποσκοπούν στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Δυτική Ασία.

Το Μπαχρέιν ακολούθησε τη Σαουδική Αραβία στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν στις 4 Ιανουαρίου 2016, αφού Ιρανοί διαδηλωτές, εξοργισμένοι από την εκτέλεση του εξέχοντος σιίτη κληρικού σεΐχη Νιμρ Μπακίρ αλ Νιμρ από τη σαουδαραβική κυβέρνηση, εισέβαλαν στη διπλωματική της αποστολή στο Ιράν.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία κατέληξαν σε συμφωνία στην κινεζική πρωτεύουσα Πεκίνο τον Μάρτιο του 2023 για την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων και την επαναλειτουργία πρεσβειών και αποστολών.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα στις 23 Μαΐου, ο βασιλιάς Χαμάντ δήλωσε ότι το Μπαχρέιν προσβλέπει στη βελτίωση των σχέσεών του με το Ιράν.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβληθεί η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Μπαχρέιν και του Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Abdullatif al-Zayani επισκέφθηκε πρόσφατα την Τεχεράνη για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raeisi, ο οποίος έχασε τη ζωή του μαζί με επτά ακόμη άτομα σε συντριβή ελικοπτέρου στο βορειοδυτικό Ιράν στις 19 Μαΐου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα