ΑΘΗΝΑ
12:10
|
28.06.2024
Τα μικροσωματίδια ΡΜ2.5 που περιέχονται σε καπνό πυρκαγιάς ευθύνονται για τους θανάτους 52.000 και άνω ανθρώπων στην Καλιφόρνια.
Πυρκαγιά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι 52.000 Καλιφορνέζοι έχασαν τη ζωή τους σε μια περίοδο 10 ετών μετά την έκθεσή τους σε καπνό πυρκαγιάς που περιείχε PM2.5 – αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια (που ονομάζονται έτσι λόγω του μεγέθους τους μικρότερου των 2,5 μικρομέτρων) μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες ενός ατόμου και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες ανέλυσαν δεδομένα μεταξύ 2008 και 2018. Εξετάζοντας τους ατμοσφαιρικούς ρύπους PM2.5 που απελευθερώθηκαν από αυτές τις πυρκαγιές, διαπίστωσαν ότι οι θανατηφόρες επιπτώσεις τους στον πληθυσμό υπερτερούν κατά πολύ των θανάτων που μπορούν να αποδοθούν σε άμεσες, φυσικές ζημιές από τις πυρκαγιές.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, η έκθεση σε υψηλά επίπεδα PM2.5 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, άσθμα και χαμηλό βάρος γέννησης (όταν ένα μωρό ζυγίζει λιγότερο από 5 κιλά).

Αυτά τα σωματίδια μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε εξωτερικές πηγές όπως τα καυσαέρια των οχημάτων, η καύση ξύλου, φυσικού αερίου και άλλων καυσίμων – όχι μόνο στις πυρκαγιές. Όμως το υπουργείο σημειώνει ότι τα σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν από πηγές πυρκαγιών που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε εσωτερικούς χώρους από πηγές όπως ο καπνός του τσιγάρου, το ψήσιμο ή το τηγάνισμα φαγητού, το κάψιμο κεριών ή λαμπτήρων πετρελαίου, τα τζάκια και οι θερμάστρες χώρου.

Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει ότι οι ρύποι από τις πυρκαγιές μπορεί να είναι πιο επιβλαβείς για την υγεία ενός ατόμου από ό,τι αν προέρχονταν από άλλη πηγή.

Μια προηγούμενη μελέτη ανέλυσε τις επιπτώσεις των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια του 2018 και υπολόγισε ότι σημειώθηκαν 3.652 πρόωροι θάνατοι ως αποτέλεσμα – ωστόσο η νέα μελέτη εκτιμά ότι σημειώθηκαν πάνω από 12.000 θάνατοι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Όπως δήλωσε Rachel Connolly, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης:

Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι τα σωματίδια από τον καπνό των πυρκαγιών είναι πιο επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία από τα σωματίδια από άλλες πηγές ρύπανσης. Η κοινωνία πρέπει να επενδύσει στη διαχείριση των δασών και στον μετριασμό του κλίματος, τα οποία θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

«Τα ευρήματα αποτελούν πραγματικά μια έκκληση για δράση για τη διαχείριση των δασών και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε η ίδια.

Η μελέτη της Παρασκευής έχει υψηλότερους αριθμούς από προηγούμενες έρευνες, επειδή οι προηγούμενες έρευνες επικεντρώθηκαν μόνο στις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης έναν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών: η θεραπεία όσων αρρώστησαν από τις πυρκαγιές καθώς και ο οικονομικός αντίκτυπος των ρύπων των πυρκαγιών είχε ως αποτέλεσμα κόστος μεταξύ 432 και 456 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Καλιφόρνια βίωσε μία από τις χειρότερες περιόδους πυρκαγιών της χώρας το 2018, κατά τη διάρκεια της οποίας κάηκαν 1,8 εκατομμύρια στρέμματα. Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς Camp Fire, χάθηκαν περισσότερες από 17.000 κατοικίες, 700 εμπορικές/μικτές οικιστικές κατασκευές και 5.800 δευτερεύουσες κατασκευές. Οι επιστήμονες του κλίματος έχουν δηλώσει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει επιδεινώσει τόσο τη διάρκεια όσο και τη συχνότητα των θερμών καλοκαιριών της Καλιφόρνιας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις 238 οι «Απάτητες Παραλίες»-Προστέθηκαν 40 επιπλέον παραλίες

Ισχυρός σεισμός ταράζει το Περού

Ύδρα: Φωτιά σε χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα Παρασκευή 28 Ιουνίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα