ΑΘΗΝΑ
01:33
|
08.09.2024
Νεκρός ο πρώην αστροναύτης του Apollo 8, William Anders, καθώς το αεροσκάφος του συνετρίβη κατόπιν απώλειας ελέγχου στον αέρα.
William Anders
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην αστροναύτης του Apollo 8 William Anders πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα κοντά στο Σιάτλ αργά την Παρασκευή σε ηλικία 90 ετών, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Ο θάνατος του Άντερς επιβεβαιώθηκε από τον γιο του, Γκρέγκορι Άντερς, ο οποίος δήλωσε στο CNN ότι ο «πατέρας του σκοτώθηκε σε αεροπορικό ατύχημα στα νησιά Σαν Χουάν», στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπως μετέδωσε το CNN.

«Η οικογένεια είναι συντετριμμένη και θρηνεί την απώλεια ενός σπουδαίου πιλότου», δήλωσε ο Γκρέγκορι Άντερς.

Το περιστατικό συνέβη στα ανοικτά των ακτών του νησιού Τζόουνς, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας Σαν Χουάν, ανέφερε το CNN.

Το κέντρο αποστολής έλαβε μια αναφορά γύρω στις 11.40 π.μ. για το παλαιότερο μοντέλο αεροπλάνου που πετούσε προς τα νότια πριν συντριβεί στη θάλασσα κοντά στο βόρειο άκρο του νησιού Τζόουνς και βυθιστεί, πρόσθεσε το γραφείο.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε επίσης ότι διεξήγαγε έρευνες που κάλυψαν 215 ναυτικά μίλια (398 χιλιόμετρα), ανασύροντας τελικά τη σορό του πιλότου με τη βοήθεια μιας ομάδας δυτών.

Ποιος είναι ο William Anders;

Ο William Anders γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1933 στο Χονγκ Κονγκ και αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ το 1955, όπου απέκτησε τα φτερά του πιλότου τον επόμενο χρόνο, αφού κατατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Υπηρέτησε ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών στην Καλιφόρνια και την Ισλανδία και διαχειρίστηκε προγράμματα θωράκισης αντιδραστήρων πυρηνικής ενέργειας και επιδράσεων ακτινοβολίας στο Εργαστήριο Όπλων της Πολεμικής Αεροπορίας στο Νέο Μεξικό, σύμφωνα με τη NASA.

Επιλέχθηκε από τη NASA ως αστροναύτης το 1964, ο Anders ήταν εφεδρικός πιλότος για την αποστολή Gemini 11 και την πτήση Apollo 11, καταγράφοντας πάνω από 6.000 ώρες πτήσης.

Τον Δεκέμβριο του 1968, τέθηκε σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι με την αποστολή Apollo 8 μαζί με τους Jim Lovell και Frank Borman, απαθανατίζοντας την εμβληματική φωτογραφία «Earthrise», την οποία χαρακτήρισε ως μια κομβική στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας. «Κάναμε τόσο δρόμο για να εξερευνήσουμε το φεγγάρι και το πιο σημαντικό είναι ότι ανακαλύψαμε τη Γη», είχε πει.

Earthrise

Πέρα από τις διαστημικές αποστολές του, ο Άντερς διετέλεσε εκτελεστικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Αεροναυτικής και Διαστήματος την περίοδο 1969-1973 και διορίστηκε πρώτος πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας από τον πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ.

Ο Άντερς αφήνει πίσω του τη σύζυγό του, δύο κόρες και τέσσερις γιους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Έρευνα: Οι έφηβοι που ατμίζουν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κακή ψυχική υγεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα