ΑΘΗΝΑ
14:27
|
26.06.2024
Εβδομαδιαία πτώση στις τιμές του πετρελαίου κατόπιν απόφασης του OPEC να μειώσει τις περικοπές παραγωγής, αλλά και της μειωμένης ζήτησης των ΗΠΑ.
Εξόρυξη πετρελαίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν οριστεί για εβδομαδιαία πτώση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 7 Ιουνίου, αφού υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα τεσσάρων μηνών μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει σταδιακά τις περικοπές παραγωγής μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2025.

Το διεθνές αργό τύπου Brent διαπραγματεύονταν στα 80,27 δολάρια ανά βαρέλι στις 15.23 τοπική ώρα την Παρασκευή, σημειώνοντας πτώση κατά περίπου 1,65% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος των 81,62 δολαρίων το βαρέλι την Παρασκευή της προηγούμενης εβδομάδας.

Η τιμή West Texas Intermediate (WTI), ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς, διαπραγματευόταν στα 76,03 δολάρια το βαρέλι την ίδια ώρα την Παρασκευή, σημειώνοντας μείωση περίπου 1,25% σε σχέση με τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, η οποία έκλεισε στα 76,99 δολάρια το βαρέλι.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, πραγματοποίησαν συνάντηση το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν ανακοίνωσαν ότι η ομάδα συμφώνησε να παρατείνει τις πρόσθετες εθελοντικές περικοπές των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd), που είχαν ανακοινωθεί τον Νοέμβριο του 2023, έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2024.

Ωστόσο, οι περικοπές των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα θα καταργηθούν σταδιακά σε μηνιαία βάση έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2025.

Εν τω μεταξύ, οι αυξανόμενες πιθανότητες κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, εμπόδισαν την άνοδο των τιμών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την «ετοιμότητα του Ισραήλ να προχωρήσει» με την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που παρουσιάστηκε στη Χαμάς την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία επανέλαβαν την Πέμπτη την «πλήρη υποστήριξή» τους σε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον.

Οι ανησυχίες για τη ζήτηση στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως, άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές.

Τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια στα 455,9 εκατομμύρια βαρέλια κατά την εβδομάδα που έληξε στις 31 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας αργά την Τετάρτη.

Η αύξηση των αποθεμάτων, δείκτης αποδυνάμωσης της ζήτησης, ήταν σχετική με την πρόβλεψη της αγοράς για μείωση κατά περίπου 2,1 εκατομμύρια βαρέλια.

Την ίδια περίοδο, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν επίσης κατά περίπου 2,1 εκατομμύρια βαρέλια στα 230,9 εκατομμύρια βαρέλια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Το πενθήμερο, πέθανε! Ζήτω η ανάπτυξη!

Επένδυση μαμούθ της Volkswagen στον αντίπαλο της Tesla, Rivian

Ενάντια στη σύγχυση: Λίγες αυτονόητες σκέψεις μπροστά στο αδιανόητο

Γερμανικές αντιδράσεις για την 6ήμερη εργασία στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα