ΑΘΗΝΑ
01:42
|
05.10.2024
1,6 εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά αρρωσταίνουν λόγω διατροφικής ανασφάλειας, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Παρασκευή ότι κάθε μέρα περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν από την κατανάλωση μη ασφαλών τροφίμων.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών φέρουν το 40% του φορτίου των τροφιμογενών ασθενειών, δήλωσε ο Francesco Branca, επικεφαλής της διεύθυνσης διατροφής και ασφάλειας τροφίμων του ΠΟΥ, σε ενημέρωση του Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων.

Τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων δεν αναγνωρίζουν σύνορα, ο Branca δήλωσε ότι σε μια «όλο και πιο διασυνδεδεμένη παγκόσμια παροχή τροφίμων», οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από μη ασφαλή τρόφιμα μπορούν να εξελιχθούν γρήγορα από ένα τοπικό πρόβλημα σε μια διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι ανθρωπιστικές κρίσεις σε πολλά μέρη του κόσμου οδηγούν στην επισιτιστική ανασφάλεια και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων.

Ο αξιωματούχος προέτρεψε τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι σαφής στα εθνικά σχέδια δράσης για την ασφάλεια της υγείας και ότι τα σχέδια επικοινωνίας κινδύνου επικαιροποιούνται και κινούνται προς την κατεύθυνση ολοκληρωμένων συστημάτων επιτήρησης για την υγεία των ζώων, του περιβάλλοντος και του ανθρώπου.

Ασφαλή τρόφιμα «θεμελιώδους σημασίας» για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) θεωρεί τα ασφαλή τρόφιμα «θεμελιώδη» για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs), δήλωσε στην ενημέρωση ανώτερος αξιωματούχος για την ασφάλεια των τροφίμων.

Ο Markus Lipp πρόσθεσε ότι τα ασφαλή τρόφιμα είναι επίσης μία από τις προϋποθέσεις για την εκπλήρωση του στρατηγικού σχεδίου του FAO για τη δυνατότητα καλύτερης παραγωγής, διατροφής, περιβάλλοντος και ζωής.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

Όταν τα τρόφιμα παράγονται και διακινούνται σε ένα ασφαλές και βιώσιμο αγροδιατροφικό σύστημα, συμβάλλουν σε μια υγιή ζωή και βελτιώνουν τη βιωσιμότητα, επιτρέποντας την πρόσβαση στην αγορά και την παραγωγικότητα, η οποία προωθεί την οικονομική ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φτώχειας, ιδίως στις αγροτικές περιοχές.

«Ειδικότερα, η βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων θα διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και θα μειώσει την παιδική θνησιμότητα», είπε, καθώς τα παιδιά κάτω των 5 ετών φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των τροφιμογενών ασθενειών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έκλεισαν τρία νοσοκομεία στον Λίβανο

Ομιλία Χαμενεΐ στην Τεχεράνη: «Ο μαρτυρικός θάνατος του Νασράλα θα ενισχύσει τη δύναμή μας»

Κάσες με κρασιά από την έρημο Νεγκέβ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έγκριση εξαγωγής βομβών στο Ισραήλ

Κατηγορηματικά υπέρ των αμβλώσεων η Μελάνια Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα