ΑΘΗΝΑ
13:21
|
28.09.2024
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η συνεχής υποστήριξη στην Ουκρανία θα εξουθενώσει την Ρωσία.
Γενς Στόλτενμπεργκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έστειλε την Παρασκευή ένα «σαφές μήνυμα» προς τη Ρωσία, δηλώνοντας ότι η υποστήριξη της συμμαχίας προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο ώστε η Μόσχα να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

Η συνεχιζόμενη υποστήριξη προς την Ουκρανία θα κάνει τη Ρωσία να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να «περιμένει» μέχρι να τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά την επίσκεψή του στη Σουηδία, όπου παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον.

Ο Κρίστερσσον ανακοίνωσε ότι η Σουηδία θα συνεισφέρει σουηδικά αεροσκάφη για την παρακολούθηση του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ, γνωστή και ως «εναέρια αστυνόμευση».

«Πρόκειται για μόνιμη συμμετοχή», δήλωσε ο Κρίστερσσον στους δημοσιογράφους κατά τη διάσκεψη της Στοκχόλμης.

Ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης, ενώ εξήρε την ικανότητα των σουηδικών ειδικών δυνάμεων.

Η κίνηση αυτή συνεπάγεται την εκτέλεση αποστολών από σουηδικά μαχητικά αεροσκάφη στο πλαίσιο της «αεροπορικής αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ», κυρίως πάνω από τα λεγόμενα κράτη-μέτωπα στη Βαλτική, εξήγησε ο Kristersson.

Τον Μάιο, ο Στόλτενμπεργκ προέτρεψε τις ΗΠΑ και τις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ε.Ε. να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους που προμηθεύεται η Δύση για πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Εν τω μεταξύ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ πρότεινε στους δυτικούς ηγέτες να αποφύγουν «τον κίνδυνο κλιμάκωσης» επιτρέποντας στις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν όπλα στο ρωσικό έδαφος.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, ο Μπορέλ δήλωσε ότι τα πλήγματα αυτοάμυνας κατά στρατιωτικών στόχων στο ρωσικό έδαφος «αποτελούν νόμιμη πράξη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όταν γίνονται με αναλογικό τρόπο».

Ο Borrell τόνισε ότι κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει ξεχωριστά για το θέμα.

Τον Μάιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε τη Δύση με «σοβαρές συνέπειες» εάν επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με την εθνική εφημερίδα The Moscow Times.

Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι ένα χτύπημα του Κιέβου στο εσωτερικό της Ρωσίας θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια σύγκρουση.

Σε απάντηση της παράδοσης από τη Δύση όπλων μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο, ο Πούτιν προειδοποίησε την Τετάρτη τη Δύση ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξοπλίσει χώρες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτεθούν σε δυτικούς στόχους.

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν δώσει στην Ουκρανία την άδεια να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

ΗΠΑ και πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Βρυξέλλες: Συνάντηση Πάπα με τον Μαργαρίτη Σχοινά

Η Ρωσία μεταφέρει project του CERN σε άλλες χώρες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα