ΑΘΗΝΑ
21:26
|
05.07.2024
Στην Κηφισιά ψήφισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην Εκάλη ο Στέφανος Κασσελάκης.
Ευρωεκλογές 2024: Η ψήφος των πολιτικών αρχηγών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία των Ευρωεκλογών για την ανάδειξη των 21 υποψηφίων από 31 κόμματα που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ψήφος των πολιτικών αρχηγών

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο μετά τις 10:30 στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στο 308ο εκλογικό τμήμα.

«Είναι μια ηλιόλουστη μέρα σήμερα και ψηφίζουμε για μια ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη. Θέλω να επαναλάβω σήμερα ότι οι εκλογές είναι γιορτή της Δημοκρατίας και όσο μεγαλύτερη συμμετοχή έχουμε τόσο ισχυροποιούμε τη Δημοκρατία.

Οι ευρωεκλογές έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία, τα επόμενα πέντε χρόνια θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ισχυρή ελληνική φωνή, ισχυρή εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο, ώστε ως Ελλάδα να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε από την Ευρώπη όσα περισσότερα μπορούμε.

Σεβόμαστε και τιμούμε τους πολίτες που προσέρχονται σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία για να προφέρουν την δική τους ετυμηγορία» δήλωσε ο πρωθυπουργός εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα σε σχολείο της Εκάλης στέλνοντας μήνυμα συμμετοχής, καλώντας τους πολίτες να «πάρουν τη ζωή στα χέρια τους».

«Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα της Δημοκρατίας. Επιλέγουμε τι και ποια Ευρώπη θέλουμε. Παροτρύνω τους πάντες να αφιερώσουν 30 λεπτά από τη ζωή τους ή και λιγότερο για να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, να συμμετέχουν στη δημοκρατική διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. «Είμαι προσωπικά πολύ συγκινημένος. Αυτό για το οποίο δεσμεύομαι, είναι πως την εμπιστοσύνη του κόσμου δεν θα την προδώσω ποτέ», πρόσθεσε.

Λίγο πριν τις 11 το πρωί άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, στο 164 ετ στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η πατρίδα μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ, σήμερα το βράδυ, να προκύψει ισχυρότερη, σοβαρή, και αξιόπιστη αντιπολίτευση που θα είναι η επόμενη δυνατή κυβερνητική επιλογή, απέναντι σε μία κυβέρνηση ασυδοσίας και αλαζονείας που περιφρονεί τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα του ελληνικού λαού» αναφερόμενος στην ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση και τα ζητήματα της υγείας.

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος που σχετίζεται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, όπως τόνισε.

«Τα 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης, ποιες δυνάμεις επέβαλαν τη σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και ποιες δυνάμεις στήριξαν τη δικαίωση και την αλληλεγγύη» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, συμπληρώνοντας ότι «τη λιτότητα επέβαλε το κόμμα που εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα» και πως «η αλληλεγγύη, η ενότητα οι κοινές οικονομικές πολιτικές για να ξαναπάμε στην εποχή της σύγκλησης, από την εποχή των ανισοτήτων και της απόκλισης, είναι επιλογή της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας».

«Γι’ αυτό λοιπόν σήμερα, έχετε πολλούς λόγους να στηρίξετε ΠΑΣΟΚ. Ζητώ να μας εμπιστευτείτε και να είστε σίγουροι ότι δεν θα σας απογοητεύσουμε» κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Σήμερα πάμε όλοι και όλες και ψηφίζουμε για να κοντύνουμε την αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Για να ψηλώσουμε το μπόι του λαού μας και των αγώνων του με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, στο μπόι των ονείρων, στο μπόι των ανθρώπων» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την άσκηση των εκλογικών του καθηκόντων.

Να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές κάλεσε τους πολίτες ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος ψήφισε στο 1ο δημοτικό σχολείο Πανοράματος.

Αμέσως μετά ο κ. Βελόπουλος δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντική αυτή εκλογική αναμέτρηση. Είναι σημαντική γιατί παλεύουν δύο πόλοι. Ο πόλος του πολέμου, της δυστυχίας και της πείνας, που υπηρετούν τα τρία μεγάλα κόμματα, και ο πόλος της ειρήνης, της ευημερίας των λαών που υπηρετούν οι υπόλοιποι. Αν θέλουν πόλεμο κάποιοι στην Ευρώπη, δεν θα τον έχουν. Γι αυτό ο λαός, ο ευρωπαϊκός, πρέπει να απαντήσει σήμερα σθεναρά, να πει ένα “όχι”. Εμείς ζητάμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και στους λέμε ένα πράγμα: Αν μας εμπιστευτούν, που είμαστε βέβαιοι γι αυτό, δεν θα τους προδώσουμε ποτέ. Για την Ελλάδα, για τους Έλληνες».

Στο Μοσχοχώρι Πιερίας ψήφισε ο πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ, Δημήτρης Νατσιός, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι εκλογές είναι η κορυφαία διαδικασία. Εκφράζεται ο, κατά το Σύνταγμα, κυρίαρχος λαός. Θέλουμε και ζητούμε από τον λαό να βοηθήσει την ευγενική προσπάθεια της ΝΙΚΗΣ. Η ΝΙΚΗ αγωνίζεται και θα αγωνιστεί με σθένος και συνέπεια να πατάξει το τέρας της κομματοκρατίας που μολύνει τον τόπο, αν επανέλθει στη γενέτειρα της, στην Ελλάδα, η αληθινή και γνήσια δημοκρατία και να απαλλαγούμε από τα δεσμά της νέας τάξης, που μολύνουν και την πατρίδα μας και την Ευρώπη. Εμπρός, λοιπόν, για τη ΝΙΚΗ, για τη νίκη του ελληνισμού, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της Ρωμιοσύνης».

Το εκλογικό της δικαίωμα άσκησε λίγο μετά τις 09:30 στο 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σε δηλώσεις της αμέσως μετά ανέφερε: «Σε όλο αυτό το διάστημα οι πολίτες μας έδωσαν τεράστια δύναμη. Μας δώσατε δύναμη κάθε ημέρα, κάθε ώρα, ακόμα και τώρα, την ώρα της κάλπης. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, σε αυτή την πολύ σημαντική ημέρα, πάμε να κάνουμε αυτή την δύναμη και αυτή την αγάπη που μας δώσατε όλον αυτόν τον καιρό, πάμε να την κάνουμε Ζωή και στην ευρωβουλή. Πάμε με χαμόγελο, με αισιοδοξία, με αποφασιστικότητα, πάμε να μετατρέψουμε την αγάπη σε δύναμη για δικαιοσύνη, για ισότητα, για ειρήνη. Πάμε να κάνουμε την αγάπη, δύναμη».

Στην Καλαμάτα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

«Δίνουμε φωνή στο δίκιο μας. Δεν πάει άλλο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την Ευρώπη της λιτότητας και του πολέμου, με την ακροδεξιά που θέλει να επιβάλει την ατζέντα της», είπε.

«Η Νέα Αριστερά είναι εδώ για να συμβάλει στην αρχή του τέλους της κυβέρνησης της δεξιάς, να βάλουμε φραγμό στην άνοδο της ακροδεξιάς να δώσουμε ελπίδα στους πολίτες», τόνισε ακόμη.

Στο Παλαιό Φάληρο ψήφισε στις 11 το πρωί ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ24 | ανατρεπτική οικολογική Αριστερά, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε σύντομη δήλωσή του μετά την ψηφοφορία ανέφερε: «Όσο δεν ψηφίζεις, σε κυβερνούν πιο αδυσώπητα. Γι’ αυτό ψήφισε. Σε μια Ελλάδα που ερημοποιείται και μια Ευρώπη που παραπαίει, παρακμάζει,καταρρέει ηθικά και γεωστρατηγικά, ψηφίζουμε πανευρωπαϊκά. Ψηφίζουμε ΜέΡΑ25 εδώ στην Ελλάδα γιατί η χώρα μας ήταν το πιο σαθρό διαμέρισμα αυτής της τοξικής πολυκατοικίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και γι’ αυτό άρχισε να καταρρέει ο ελληνικός λαός πρώτος. Σήμερα είναι μια ευκαιρία να αντισταθείς στα αποτελέσματα αυτής της κατάρρευσης τα οποία όπως βλέπουμε πια είναι μόνιμα. Όχι μέχρι το 2060 αλλά μέχρι το 2.600… Και ταυτόχρονα με τους συντρόφους μας στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ιρλανδία δίνουμε τον αγώνα για να πάψει αυτή η σταδιακή καθίζηση της Ευρώπης σε ένα βούρκο πολέμων, ανέχειας, λιτότητας. Προχωράμε! Σήμερα κάνουμε ένα μικρό βήμα, μια μικρή στάση σε αυτή τη μεγάλη πορεία για την ανασυγκρότηση ενός μεγάλου σημαντικού χώρου από τον οποίο θα προκύψει ένα καλύτερο μέλλον για όλους εδώ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Κυψέλη και δεν έκανε δηλώσεις. «Άλλοι θα πρέπει να κάνουν δηλώσεις σήμερα», είπε.

Στο 137ο Εκλογικό Τμήμα, στo 1ο δημοτικό σχολείο, στην πλατεία Αγίου Ελευθερίου, ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Έξω από το Εκλογικό Τμήμα τον κ. Καραμανλή υποδέχθηκαν στελέχη της ΝΔ και φίλοι τους οποίους χαιρέτισε, ενώ έκανε χειραψίες και με πολίτες που είχαν πάει για να ψηφίσουν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χειμάρρα: Στις 4 Αυγούστου εκλογές μετά την καθαίρεση Μπελέρη

Καστοριά: Ιδρύεται σχολή Αστυφυλάκων

Συγχαρητήρια Ανδρουλάκη- Κασσελάκη στον Κιρ Στάρμερ

Disiecta Membra #20: Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα