ΑΘΗΝΑ
16:03
|
05.11.2024
Η στρατιωτική τους ανάπτυξη εκεί τη μετατρέπει σε «δίνη μιας κούρσας εξοπλισμών», δήλωσε ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών.
Σκάφη της κινεζικής ναυτικής πολιτοφυλακής απεικονίζονται κοντά στο Second Thomas Shoal στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, 5 Μαρτίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ θέτουν τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλεια στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας καθώς η στρατιωτική τους ανάπτυξη εκεί τη μετατρέπει σε «δίνη μιας κούρσας εξοπλισμών», δήλωσε ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Σουν Γουέιντονγκ σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή, μεταδίδει το Reuters.

Οι πρόσφατες θαλάσσιες συγκρούσεις μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων, συμμάχου των ΗΠΑ, έχουν καταστήσει την εξαιρετικά στρατηγική Θάλασσα της Νότιας Κίνας ένα πιθανό σημείο ανάφλεξης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

«Προς το παρόν, η μεγαλύτερη πρόκληση ασφαλείας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας προέρχεται από έξω από την περιοχή», είπε ο Σουν σε σχόλια που δημοσίευσε το υπουργείο του, μετά τη συμμετοχή σε συνάντηση υψηλού επιπέδου για τη συνεργασία της Ανατολικής Ασίας στο Λάος.

Ο Σουν είπε ότι οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «προωθούν στρατιωτική ανάπτυξη και ενέργειες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, υποκινώντας και εντείνοντας θαλάσσιες διαμάχες και αντιθέσεις και βλάπτουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των παράκτιων χωρών».

Μια κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναπτύξουν πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς στην περιοχή «σέρνει την περιοχή στη δίνη μιας κούρσας εξοπλισμών, θέτοντας ολόκληρη την περιοχή της Ασίας του Ειρηνικού στη σκιά των γεωπολιτικών συγκρούσεων», είπε ο Σουν.

Η Κίνα έχει δεσμευτεί να διαχειριστεί σωστά τις διαφορές με τα μέρη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μέσω διαλόγου, πρόσθεσε.

Τον Απρίλιο, οι Φιλιππίνες δήλωσαν κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους συμμάχους των ΗΠΑ ότι ήταν αποφασισμένες να διεκδικήσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, κατηγορώντας την Κίνα για κλιμάκωση της «παρενόχλησης» των Φιλιππίνων.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, έναν αγωγό για περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια στο ετήσιο εμπόριο πλοίων, και έχει αναπτύξει εκατοντάδες πλοία της ακτοφυλακής έως και 1.000 χλμ. από την ηπειρωτική της χώρα για να αστυνομεύει αυτό που λέει ότι είναι η δικαιοδοσία της.

Οι Φιλιππίνες και η Κίνα έχουν παλέψει επανειλημμένα τον περασμένο χρόνο κοντά σε αμφισβητούμενα μέρη που εμπίπτουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Μανίλα.

Η Κίνα κατηγορεί συστηματικά τις Φιλιππίνες για καταπάτηση, ενώ η Μανίλα και οι σύμμαχοί της έχουν καταδικάσει αυτό που αποκαλούν επιθετικότητα από το Πεκίνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν τη Μανίλα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βελιγράδι: Συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς σε εγκάρδιο κλίμα αμυντικής συνεργασίας

Φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί κοντά στη Δαμασκό

Στη Σερβία σήμερα ο Νίκος Δένδιας

Μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών: Οι πολιτικές σταθερές και η απουσία αλλαγής στη Μέση Ανατολή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα