ΑΘΗΝΑ
14:36
|
18.06.2024
Ο Μπάιντεν κατέληξε σε συμφωνία με τον Μακρόν σχετικά με τη χρήση κερδών από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει την Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρώτη κυρία της Γαλλίας Μπριζίτ Μακρόν (συσκοτισμένη), ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Ζιλ Μπάιντεν παρευρίσκονται σε εορταστικό δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, Γαλλία, 8 Ιουνίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τη χρήση κερδών από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει την Ουκρανία, μεταδίδει το Reuters.

Ερωτηθείς εάν οι δύο άνδρες είχαν συζητήσει το θέμα και αν είχαν καταλήξει σε συμφωνία, ο Μπάιντεν απάντησε «Ναι και ναι».

Η Ομάδα των Επτά εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν πώς να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη που παράγονται από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που ακινητοποιήθηκαν στη Δύση για να παράσχουν στην Ουκρανία ένα μεγάλο προκαταβολικό δάνειο τώρα και να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση του Κιέβου για το 2025.

Περίπου 260 δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαίων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας έχουν παγώσει παγκοσμίως, το μεγαλύτερο μέρος τους στην Ε.Ε.. Τα κεφάλαια παράγουν κέρδη 2,5 έως 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, τα οποία η ΕΕ λέει ότι δεν οφείλονται συμβατικά στη Ρωσία και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύουν απροσδόκητα κέρδη.

Η ιδέα, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, είναι να χρησιμοποιηθεί αυτό το κέρδος ως μια σταθερή ροή εσόδων για την εξυπηρέτηση ενός μεγάλου δανείου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μπορούσε να συγκεντρωθεί στην αγορά. Η Ρωσία λέει ότι οποιαδήποτε εκτροπή των κερδών από τα παγωμένα κεφάλαιά της θα ισοδυναμούσε με κλοπή.

Η αξιοποίηση κερδών από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία έχει προκαλέσει ανησυχίες από ορισμένες χώρες, αλλά ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους στο G7 σημειώνουν πρόοδο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΣΕ: Ελβετικό ενδιαφέρον για το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου

Νότια Κορέα: «Δεκάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα»

Φειδίας Παναγιώτου: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως challenge του YouTube

ΝΑΤΟ: Συζητούν την ενεργοποίηση πυρηνικών όπλων – Τι απαντά το Κρεμλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα