ΑΘΗΝΑ
01:46
|
08.09.2024
Το κύριο νοσοκομείο στην πόλη αλ Φασίρ του Σουδάν δέχτηκε επίθεση και τέθηκε εκτός λειτουργίας, είπαν την Κυριακή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Στρατόπεδο εκτοπισμού Zamzam, Ιανουάριος 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κύριο νοσοκομείο στην πόλη αλ Φασίρ του Σουδάν δέχτηκε επίθεση και τέθηκε εκτός λειτουργίας, είπαν στο Reuters την Κυριακή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), που υποστηρίζουν την εγκατάσταση, ενώ ντόπιοι εθελοντές κατηγόρησαν το περιστατικό στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), μεταδίδει το Reuters

Η πόλη, στην περιοχή Νταρφούρ του βορειοδυτικού Σουδάν, φιλοξενεί περισσότερους από 1,8 εκατομμύρια κατοίκους και εκτοπισμένους και είναι το τελευταίο μέτωπο σε έναν πόλεμο μεταξύ του σουδανικού στρατού και των RSF που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023.

Το RSF, το οποίο έχει καταλάβει την πρωτεύουσα Χαρτούμ και το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού Σουδάν, επιδιώκει επίσης να προχωρήσει περαιτέρω εντός του κέντρου, καθώς οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι ο λαός του Σουδάν βρίσκεται σε «άμεσο κίνδυνο πείνας».

Περίπου 130.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο αλ Φασίρ ως αποτέλεσμα των μαχών τον Απρίλιο και τον Μάιο, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.

Το RSF δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν είπαν ποιος είχε επιτεθεί στο νοσοκομείο, το μοναδικό νοσοκομείο στο αλ Φασίρ που μπορεί να χειριστεί αυτό που περιγράφει ως καθημερινά γεγονότα μαζικών απωλειών.

Από τις 10 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου, περίπου 1.315 τραυματίες έφτασαν στις εγκαταστάσεις και 208 άνθρωποι πέθαναν εκεί, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να φτάσουν στο νοσοκομείο λόγω των μαχών, ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Ο Μισέλ-Ολιβιέ Λαχαρίτ, επικεφαλής των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δήλωσε στο Reuters ότι το νοσοκομείο είχε αρχίσει προηγουμένως να εκκενώνει ασθενείς αφού είχαν χτυπηθεί από μάχες τρεις φορές από τις 25 Μαΐου.

Η Αίθουσα Έκτακτης Ανάγκης al-Fashir, μια εθελοντική ομάδα, δήλωσε την Κυριακή ότι μαχητές του RSF εισέβαλαν στο νοσοκομείο το Σάββατο, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αρκετούς ανθρώπους και λεηλατώντας φάρμακα και ένα ασθενοφόρο και αναγκάζοντας το νοσοκομείο να κλείσει.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι είδε ανθρώπους να εκκενώνουν το νοσοκομείο και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι το RSF είχε εκτοξεύσει πυραύλους προς το νοσοκομείο και τη γύρω περιοχή.

Μια ξεχωριστή επίθεση το Σάββατο στον καταυλισμό Abu Shouk στα βόρεια της πόλης έπληξε ένα άλλο ιατρικό κέντρο, τραυμάτισε περισσότερους από 30 και σκότωσε τουλάχιστον δύο, δήλωσε η επιτροπή του στρατοπέδου και ένας εθελοντής.

Μια έκθεση την περασμένη εβδομάδα από το Εργαστήριο Ανθρωπιστικής Έρευνας του Yale ανέφερε ότι περίπου 40 οικισμοί έξω από την πόλη έχουν πληγεί από εμπρηστικές επιθέσεις από τον Μάρτιο.

Οι ντόπιοι κατηγόρησαν το RSF για τις επιθέσεις.

Η έξοδος από την πόλη έχει αποδειχθεί επικίνδυνη, καθώς οι κάτοικοι λένε ότι όσοι τράπηκαν σε φυγή δέχθηκαν επίθεση και μάλιστα σκοτώθηκαν στον κεντρικό δρόμο έξω από την πόλη που ελέγχεται από το RSF.

Οι περισσότεροι από αυτούς που φεύγουν έχουν ακολουθήσει διαδρομές είτε νότια προς το στρατόπεδο Zamzam, είτε δυτικά προς τις περιοχές Tawila και Jebel Mara, οι οποίες ελέγχονται από ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της φατρίας του Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν με επικεφαλής τον Αμπντελγουαχίντ Μοχάμεντ Νουρ, είπαν ένας εργαζόμενος σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και κάτοικοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Έρευνα: Οι έφηβοι που ατμίζουν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κακή ψυχική υγεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα