ΑΘΗΝΑ
01:22
|
08.09.2024
Για έκτη φορά στις κάλπες, μέσα σε τρία χρόνια, οι πολίτες, εν μέσω δυσπιστίας και κούρασης.
Ανησυχίες για μεγάλη αύξηση της αποχής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις κάλπες, προκειμένου να εκλέξουν κυβέρνηση, προσέρχονται σήμερα οι πολίτες στη Βουλγαρία, για έκτη φορά μέσα σε τρία χρόνια, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως δεν είναι πιθανό οι εκλογές να αναδείξουν μια σταθερή κυβέρνηση που θα βάλει τέλος στην παρατεταμένη πολιτική αστάθεια.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί, τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 20:00, οπότε και θα ανακοινωθούν θα exit polls, ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, για τις 247 έδρες του κοινοβουλίου, αναμένονται γύρω στα μεσάνυχτα.

Η προσφυγή στις κάλπες, προέκυψε μετά την κατάρρευση τον Μάρτιο ενός συνασπισμού που αποτελούνταν από το κεντροδεξιό κόμμα «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας» (GERB) και το μεταρρυθμιστικό κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP).

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες, εκτιμάται πως θα είναι η συμμετοχή στις εκλογές, καθώς η δυσπιστία προς το πολιτικό σύστημα και η κόπωση έχουν ενταθεί μετά από μια σειρά διαδοχικών εκλογών που παράγουν ασταθείς συνασπισμούς που καταρρέουν γρήγορα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία, θέτοντας το υπόβαθρο για έναν νέο γύρο συνομιλιών για μια ακόμα κυβέρνηση συνασπισμού. Η τελευταία δημοσκόπηση της Gallup, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από το πρακτορείο ειδήσεων BTA, εμφανίζει το GERB μπροστά με 25,9%, ακολουθούμενο από τρία κόμματα σε μια σκληρή κούρσα για τη δεύτερη θέση. Το PP, το φιλορωσικό κόμμα «Αναγέννηση» και το «Κίνημα για τα Δικαιώματα και την Ελευθερία», που εκπροσωπεί κυρίως τη μεγάλη τουρκική μειονότητα της Βουλγαρίας, εκτιμώνται στο 15,7%, 15,5% και 15,3% αντίστοιχα.

Η Βουλγαρία χρειάζεται μια περίοδο σταθερής, εύρυθμης διακυβέρνησης για να επιταχύνει τη ροή των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να την ωθήσει να υιοθετήσει το ευρώ και να συμμετάσχει πλήρως στον ανοιχτό χώρο Σένγκεν, εκτιμούν αναλυτές, τονίζοντας πως τα σχέδια για ένταξη στην ευρωζώνη έχουν ήδη αναβληθεί δύο φορές λόγω χαμένων στόχων για τον πληθωρισμό. Επί του παρόντος, η προσχώρηση έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου 2025.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα