ΑΘΗΝΑ
04:25
|
23.06.2024
Οι Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν στο βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Diamond στην Ερυθρά Θάλασσα και σε δύο εμπορικά πλοία στην Αραβική Θάλασσα.
Μια άποψη δείχνει το HMS Diamond στην Ερυθρά Θάλασσα κατά την επιχείρηση Prosperity Guardian, σε αυτήν την εικόνα που τραβήχτηκε στις 6 Ιανουαρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Χούθι από το αντάρτικο κίνημα Ansar Allah της Υεμένης επιτέθηκαν στο βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Diamond στην Ερυθρά Θάλασσα και σε δύο εμπορικά πλοία στην Αραβική Θάλασσα, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του κινήματος Γιαχία Σαρέα, αναφέρει το TASS.

«Οι πυραυλικές δυνάμεις της Υεμένης πραγματοποίησαν επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα κατά του βρετανικού αντιτορπιλικού HMS Diamond με τη χρήση αρκετών βαλλιστικών πυραύλων», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Masirah που ανήκει στους Χούθι. «Οι ναυτικές δυνάμεις της Υεμένης, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα πυραυλικά στρατεύματα πραγματοποίησαν δύο κοινές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα κατά των πλοίων Norderney και MSC Tavvishi που ανήκουν σε εταιρείες, οι οποίες παραβίασαν την απαγόρευση διέλευσης στα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης». Από το χτύπημα στο πλοίο Norderney προκλήθηκε φωτιά.

Σύμφωνα με τον Σαρέα, οι επιθέσεις ήρθαν ως απάντηση στις ενέργειες του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Το Σάββατο, η υπηρεσία Τύπου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είπε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποίησαν μια επιχείρηση κοντά στη Νουσεϊράτ και απελευθέρωσαν με επιτυχία τέσσερις Ισραηλινούς ομήρους, που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου 2023, σε στρατιωτική επιχείρηση κοντά σε στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων στο Νουσεϊράτ. Τα ονόματα των ανθρώπων είναι Νόα Αγκραμάνι (25), Άλμογκ Μέιρ (21), Σλόμι Ζιβ (40) και Αντρέι Κοζλόβ (27), ο οποίος έχει επίσης ρωσικό διαβατήριο. Σε απάντηση, το κίνημα της Χαμάς της Παλαιστίνης δεσμεύτηκε να συλλάβει περισσότερους Ισραηλινούς στρατιώτες ομήρους κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στη Γάζα.

Το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης της Γάζας αναφέρει ότι 210 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 400 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat. Το υπουργείο Υγείας του θύλακα δεν έχει σχολιάσει ακόμη τις πληροφορίες.

Μετά την κλιμάκωση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας, οι Χούθι προειδοποίησαν ότι θα εξαπολύσουν επιδρομές στο ισραηλινό έδαφος ενώ θα απαγορεύουν στα πλοία που συνδέονται με το εβραϊκό κράτος να περνούν από τα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας και του στενού Μπαμπ ελ-Μαντέμπ μέχρι Το Τελ Αβίβ να διακόψει τη στρατιωτική του επιχείρηση κατά της παλαιστινιακής ριζοσπαστικής οργάνωσης Χαμάς στον εμπόλεμο θύλακα. Από τα μέσα Νοεμβρίου, δεκάδες πολιτικά πλοία έχουν δεχθεί επίθεση από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Σε απάντηση στις ενέργειες του Ansar Allah, οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού και προετοιμασίες για μια επιχείρηση με την κωδική ονομασία Prosperity Guardian, η οποία αναμένεται να διασφαλίσει την ελευθερία ναυσιπλοΐας και την προστασία των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Έκτοτε, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιούν τακτικά πλήγματα σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία: Κάτω τα χέρια απ’τα Προσφυγικά

Καταγγελία για κακοποίηση 15χρονου από αστυνομικούς

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Έξωση φοιτητών από τις Εστίες-«Αδειάστε τα δωμάτια»

Έτσι θα είναι το (Euro)pride κι άμα γουστάρετε!

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα