ΑΘΗΝΑ
14:04
|
24.06.2024
Η απαγόρευση των δραστηριοτήτων του Al Jazeera στο Ισραήλ παρατάθηκε για άλλες 45 ημέρες από τη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών του Ισραήλ την Κυριακή.
Ένας άνδρας περπατά κοντά σε ένα κτίριο του Al Jazeera στη Ντόχα, Κατάρ, 5 Μαΐου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η απαγόρευση των δραστηριοτήτων του Al Jazeera στο Ισραήλ παρατάθηκε για άλλες 45 ημέρες από τη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών του Ισραήλ την Κυριακή, αφού το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι οι εκπομπές του αποτελούσαν απειλή για την ασφάλεια, αναφέρει το Reuters.

Δικαστήριο του Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα επικύρωσε την αρχική απαγόρευση 35 ημερών για τις επιχειρήσεις του Al Jazeera στο Ισραήλ, που επέβαλε η κυβέρνηση για λόγους εθνικής ασφάλειας, η οποία έληξε το Σάββατο.

Σε μια ξεχωριστή απόφαση σχετικά με μια αναφορά του Al Jazeera κατά του κλεισίματος, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ χαρακτήρισε το μέτρο κατά του ραδιοτηλεοπτικού καναλιού που υποστηρίζεται από το Κατάρ ως «δημιουργία προηγούμενου».

Έδωσε προθεσμία στην κυβέρνηση του Ισραήλ έως τις 8 Αυγούστου για να προσφέρει επιχειρήματα για το «γιατί δεν πρέπει να καθοριστεί ότι ο νόμος που εμποδίζει έναν ξένο ραδιοτηλεοπτικό φορέα να βλάψει την εθνική ασφάλεια» είναι άκυρος.

Το Al Jazeera είχε πει στο δικαστήριο ότι δεν υποκίνησε τη βία ή την τρομοκρατία και ότι η απαγόρευση ήταν δυσανάλογη, έδειξαν δικαστικά έγγραφα. Το κανάλι, το οποίο επέκρινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, είπε ότι σχεδιάζει να ασκήσει έφεση για την τελευταία παράταση της απαγόρευσης.

Οι εκπομπές του δικτύου στις καλωδιακές και δορυφορικές εταιρείες και η πρόσβαση στις ιστοσελίδες του θα παραμείνουν αποκλεισμένες, δήλωσε το υπουργείο Επικοινωνιών του Ισραήλ.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο τρομοκρατικό κανάλι Al Jazeera να εκπέμπει από το Ισραήλ και να θέσει σε κίνδυνο τους μαχητές μας», είπε ο Σλόμο Κάρχι, προσθέτοντας ότι ο νόμος τον εξουσιοδότησε ως υπουργός Επικοινωνιών να λάβει τέτοια μέτρα κατά των ξένων ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

«Υπό το πρίσμα της σοβαρότητας της ζημίας στην ασφάλεια του κράτους, είμαι πεπεισμένος ότι οι εντολές κλεισίματος θα παραταθούν και στο μέλλον», είπε.

Ο δικαστής Σάι Γιάνι είπε ότι του παρασχέθηκαν στοιχεία, τα οποία δεν διευκρίνισε, για μακροχρόνια και στενή σχέση μεταξύ της παλαιστινιακής ισλαμιστικής ομάδας Χαμάς και του Al Jazeera, κατηγορώντας το κανάλι ότι προωθεί τους στόχους της Χαμάς.

Το Al Jazeera είπε ότι «απορρίπτει όλους τους ισχυρισμούς, τις δικαιολογίες και τις κατηγορίες του υπουργού».

Οι ισραηλινές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιερουσαλήμ που χρησιμοποιούσε το Al Jazeera ως γραφείο του στις 5 Μαΐου και δήλωσαν ότι θα κλείσουν την επιχείρηση κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αύξηση τιμών πετρελαίου λόγω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Απαγγελία ποινικών κατηγοριών κατά της Boeing ζητούν Αμερικανοί εισαγγελείς

Θεολογία του Αγίου Πνεύματος και Απελευθέρωση στη σύγχρονη Παλαιστίνη

Νέα κατρακύλα του ιαπωνικού γεν έναντι του δολαρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα