ΑΘΗΝΑ
22:15
|
21.06.2024
Σταματήστε την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και το Ισραήλ. Όχι ΝΑΤΟΪκός στρατός στην Ουκρανία!
Πόλεμος με πυραύλους, του Allan McDonald
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιπροσωπείες συνδικαλιστών, πολιτικών και διανοουμένων από 16 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και ο γράφων, συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι τον περασμένο μήνα για να συζητήσουν και να συντονίσουν την αντιπολεμική τους δράση, αφενός εναντίον του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αφετέρου κατά της συνεχιζόμενης γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ.

Οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν για τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγεται η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και της σφαγής στη Παλαιστίνη, ήδη σαφείς και πριν από τις πρόσφατες εξελίξεις που έθεσαν πολύ πιο άμεσα επί τάπητος το ζήτημα ενός παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου. Να υπογραμμίσουμε στο σημείο αυτό ότι το μακράν πιθανότερο, αν όχι βέβαιο, αποτέλεσμα ενός παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου δεν θα είναι η καταστροφή του πολιτισμού, θα είναι η καταστροφή όλων των ανώτερων μορφής ζωής, γι’ αυτό και οι ηγέτες ΕΣΣΔ και ΗΠΑ Χρουστσώφ και Κένεντι είπαν ότι όσοι επιζήσουν από έναν πυρηνικό πόλεμο θα ζηλεύουν όσους θα έχουν πεθάνει. Η ιδέα ότι μπορούμε να κάνουμε έναν πυρηνικό πόλεμο με σχετικά μικρές απώλειες και η ανθρωπότητα να συνεχίσει χωρίς μεγάλα προβλήματα την ύπαρξή της είναι εντελώς ανόητη και εντελώς παράλογη, εκ του (ΝΑΤΟϊκού) πονηρού.

Και εντυπωσιάζει πάρα πολύ βέβαια ότι η προεκλογική συζήτηση στην Ελλάδα επικεντρώθηκε σε τέτοιο βαθμό σε απίθανες ανοησίες, ακριβώς γιατί οι περισσότερες τουλάχιστο δυνάμεις δεν είχαν να πουν τίποτα για την ίδια την επιβίωση του ελληνικού λαού, της Ευρώπης και της ανθρωπότητας, περιοριζόμενες να εφαρμόζουν τις εντολές της αμερικανικής, άντε και της ισραηλινής πρεσβείας! Τα τεράστια προβλήματα μπροστά μας μοιάζουν να φωτίζουν ανελέητα το σπιθαμιαίο, μηδαμινό μέγεθος των κυβερνητών μας.

Όμως, πριν καν φθάσουμε στα πυρηνικά, η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα εξαιτίας των πολέμων. Η αναμέτρηση στην Ουκρανία οδηγεί στην πλήρη στρατιωτικοποίηση των ευρωπαϊκών οικονομιών εις βάρος κάθε κοινωνικής και οικολογικής προτεραιότητας και έχει ήδη προκαλέσει, λόγω των κυρώσεων, την πρώτη οικονομική κρίση στη Γερμανία μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, κρίση που, αργά ή γρήγορα αλλά αναπόφευκτα, θα πλήξει όλη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, υπό την πίεση των διαφόρων «λόμπι» του Ισραήλ, πραγματικού κράτους εν κράτει στην Ευρώπη, σε αριθμό ευρωπαϊκών κρατών, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας έχουν ληφθεί αυταρχικότατα μέτρα κατά των επικριτών της γενοκτονίας που πραγματοποιεί το εβραϊκό κράτος. Στη Γαλλία κατηγορούν τους διαμαρτυρόμενους για τη γενοκτονία για «υπόθαλψη τρομοκρατίας», στη Γερμανία θέλουν να περιορίσουν το δικαίωμα της απεργίας γιατί λέει «είμαστε σε πόλεμο» και στην Ιταλία χρησιμοποιούν τη νομοθεσία κατά της Μαφίας εναντίον συνδικαλιστών λιμενεργατών που σταματάνε αποστολές όπλων από ιταλικά λιμάνια.  

Οι συγκεντρωθέντες συνέταξαν την παρακάτω έκκληση, που δημοσιεύουμε αυτούσια και η οποία έχει ήδη υπογραφεί από δεκάδες προσωπικότητες από 20 ευρωπαϊκές χώρες (εδώ μπορείτε να δείτε τα ονόματα όσων την υπέγραψαν μέχρι στιγμής) και μπορείτε να στείλετε αν θέλετε την υπογραφή σας στο [email protected]. Παραμένει ανοιχτή σε όποιον θέλει να την υπογράψει. Μεταξύ άλλων την υπέγραψαν δύο βουλευτές της «Ανυπότακτης Γαλλίας», δύο Ιρλανδοί ευρωβουλευτές, ένας βουλευτής της Λίστας Ζάρα Βάγκενκνεχτ (Γερμανία), ο Κύπριος βουλευτής και πρώην Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, η πρώην διευθύντρια της Χαραυγής και πρώην μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ Αντρούλα Γκιούρωφ, πολλοί συνδικαλιστές, εκπρόσωποι κοινωνικών και φιλειρηνικών κινημάτων. Από την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, υπογράφουν την έκκληση ο συνδικαλιστής Μάριος Κρητικός, πρώην μέλος της Διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, ο συγγραφέας Γιώργος Λιερός, ο δικηγόρος και καθηγητής Πανεπιστημίου Θέμης Τζήμας, ο Πέτρος Τσιουμάνης, Πρόεδρος της ΠΑΣΥΠ Γερμανός, ο Παύλος Αντωνόπουλος (ΝΑΡ), ο γράφων και άλλοι.

Το κείμενο έχει ως εξής:

Μπάιντεν, Σολτς, Μακρόν, Σουνάκ, Μελόνι… Λέμε ΟΧΙ στους πολέμους σας!

Είστε υπεύθυνοι για σφαγές και πολέμους.

Στις 24 Απριλίου, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε 95 δισεκατομμύρια δολάρια για τον πόλεμο στην Ουκρανία, για την παράδοση όπλων στον στρατό του Νετανιάχου, για την προετοιμασία πολέμου κατά της Κίνας. Η απάντηση δόθηκε από ένα τεράστιο κύμα φοιτητικής κινητοποίησης, που ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια (Νέα Υόρκη), με το σύνθημα: ‘Γενοκτονία Τζο. Δεν μπορείς να κρυφτείς. Πόσα παιδιά έχεις σκοτώσει σήμερα;’

Περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι/ες έχουν σκοτωθεί, ακρωτηριαστεί ή είναι αγνοούμενοι/ες. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά λιμοκτονούν, στερούνται υγειονομικής περίθαλψης και σχολείου, πολλά πλέον είναι ορφανά, τραυματισμένα από τους εκτεταμένους βομβαρδισμούς και τις καταστροφές που διέπραξε ο στρατός του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ξεκινώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ακολουθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι υπεύθυνοι για αυτό που το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης περιέγραψε ως πιθανή γενοκτονία και του οποίου εκατομμύρια τρομοκρατημένοι άνθρωποι γίνονται μάρτυρες καθημερινά. Οι κυβερνήσεις συμμετέχουν στη συντριβή του παλαιστινιακού λαού οργανώνοντας την παράδοση όπλων και στρατιωτικών εξαρτημάτων στο Ισραήλ και διατηρώντας εμπορικές συμφωνίες με το κράτος που σκοτώνει και καταστρέφει κάθε μορφή πολιτισμού στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρά την αδράνεια, ή και τη σιωπή των ηγεσιών του εργατικού κινήματος, διαμαρτυρίες και ισχυρές κινητοποιήσεις εξαπλώνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε όλες τις ηπείρους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, για την υπεράσπιση του παλαιστινιακού λαού και των δικαιωμάτων του.

Οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση που επέτρεψαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν αυτή τη γενοκτονία (που την περιγράφει ως τέτοια ακόμη και ο Πάπας) προσπαθούν τώρα να μετριάσουν τη ρητορική τους, φοβισμένες από τις συνέπειες των πολιτικών τους στην Παλαιστίνη και στις χώρες τους.

Οι κυβερνήσεις θέλουν τώρα να μας εμπλέξουν περαιτέρω στον πόλεμο στην Ουκρανία, στέλνοντας στρατεύματα και βυθίζοντάς μας σε μια σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων. Οι ίδιοι άνθρωποι που μας πούλησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως περιοχή ειρήνης ετοιμάζονται τώρα για πόλεμο.

Το γερμανικό εργατικό κίνημα, ενάντια στον πόλεμο, απαιτούσε «βούτυρο αντί για κανόνια». Αλλά πολλές κυβερνήσεις καθώς και η Ε.Ε. ζητούν μια πολεμική οικονομία, που σημαίνει γενική επίθεση στις κοινωνικές κατακτήσεις, τις δημοκρατικές ελευθερίες και τις δημόσιες υπηρεσίες που έχουν επιβάλει οι αγώνες των εργαζομένων σε κάθε χώρα. Όσο οι σύνοδοι κορυφής των συνδικάτων υποστηρίζουν τον πολεμικό προσανατολισμό των κυρίαρχων ελίτ στην Ευρώπη, δεν θα μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή αυτών των εργατικών κατακτήσεων.

Και στις δύο πλευρές των ρωσο-ουκρανικών συνόρων, νέοι συγκεντρώνονται από τους δρόμους, στις πόλεις και στην ύπαιθρο, για να σταλούν με τη βία στο μέτωπο και στον θάνατο. Όταν ο Πούτιν στρατολόγησε 300.000 νέους στρατιώτες, ο Ζελένσκι μείωσε την ηλικία στρατολόγησης κατά δύο χρόνια. Και αυτό για να χρησιμεύσει ως τροφή των κανονιών στην υπηρεσία των πολυεθνικών και των ολιγαρχών όλων των πλευρών. Αρνούμαστε να επιτρέψουμε να εξαπλωθεί αυτός ο πόλεμος. Θέλουμε να σταματήσει αμέσως.

Αντιμέτωποι με όλες τις πολεμοχαρείς κυβερνήσεις, οι οποίες υποκριτικά ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται την ειρήνη και τη δημοκρατία ενώ κατεδαφίζουν παντού τις κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις, αρνούνται τις διαπραγματεύσεις και τις εκεχειρίες, συνεχίζουν να παραδίδουν όπλα, στεκόμαστε στο πλευρό των νεαρών Ουκρανών και Ρώσων που δεν αντέχουν άλλο τον πόλεμο, με τους εργάτες και τους νέους που αρνούνται τον πόλεμο και την καταπίεση και απαιτούν κατάπαυση του πυρός, άρση του αποκλεισμού της Γάζας και ικανοποίηση των κοινωνικών και πολιτικών αιτημάτων τους.

Λέμε: όχι στο όνομά μας!

• Αρνούμαστε τους πολέμους και τη βαρβαρότητα, που ωφελούν μόνο τους ισχυρούς και τους κατασκευαστές όπλων των οποίων τα κέρδη εκρήγνυνται.

• Αρνούμαστε, για εμάς, για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας, να συρθούν στον πόλεμο και στη στρατιωτικοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας.

• Αρνούμαστε τους συνεχώς αυξανόμενους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς υπό την επίβλεψη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταγγέλλουμε τον κοινωνικό πόλεμο που διεξάγεται κατά των εργαζομένων και της νεολαίας.

• Αρνούμαστε όλες τις επιθέσεις στις ελευθερίες, τις απειλές και την καταστολή. Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι, των διαδηλώσεων και του δικαιώματος στην απεργία, που απειλούνται ιδιαίτερα. Η κινητοποίηση του λαού θα μπορέσει να εμποδίσει τη θανατηφόρα κλιμάκωση στην οποία οι κυβερνήσεις θέλουν να μας παρασύρουν και να σταματήσει τις παραδόσεις όπλων.

Ενώνουμε τις φωνές μας πέρα από τα σύνορα, ενεργούμε για τη διεθνή ενότητα των εργαζομένων και της νεολαίας, για την επιβολή της κατάπαυσης του πυρός και της ανακατανομής των στρατιωτικών προϋπολογισμών στις ζωτικές ανάγκες του πληθυσμού, των σχολείων, των νοσοκομείων, των μισθών και των συντάξεων.

Σταματήστε τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού! Στην Παλαιστίνη όπως και στην Ουκρανία, άμεση κατάπαυση του πυρός! Σταματήστε τις παραδόσεις όπλων! Όχι σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία!

Σταματήστε τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού! Στην Παλαιστίνη όπως και στην Ουκρανία, άμεση κατάπαυση του πυρός! Σταματήστε τις παραδόσεις όπλων!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Νέα σφαγή αμάχων στον τάχα ασφαλή καταυλισμό αλ Μαουάσι

Σχέδιο de facto προσάρτησης τη Δυτικής Όχθης αποκαλύπτουν οι New York Times

Παραιτήθηκε στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρμόδιος για τη διένεξη Ισραήλ-Παλαιστίνης

Μέτρα αντιπυρικής θωράκισης ζητά το ΚΚΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα