ΑΘΗΝΑ
01:53
|
08.09.2024
«Αυτό που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε είναι η αυξημένη υποστήριξη σε εξτρεμιστές ανά την Ευρώπη», έγραψε ο απόστρατος στρατηγός,νυν Πρόεδρος.
Ο Τσέχος Πρόεδρος Πετρ Πάβελ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανήσυχος για τα αποτελέσματα των χτεσινών ευρωεκλογών εμφανίστηκε απόψε ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ κυρίως σε ό,τι αφορά την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων.

«Αυτό που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε είναι η αυξημένη υποστήριξη σε εξτρεμιστές ανά την Ευρώπη», έγραψε ο απόστρατος στρατηγός σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτές τις φωνές και να αναλογιστούμε γιατί συμβαίνει αυτό (το φαινόμενο)».

Ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ

Ο Πάβελ δεν κατονόμασε συγκεκριμένα κόμματα, προσθέτοντας πως «οι βασικές αξίες της Ε.Ε. σε ασφάλεια και δημοκρατία δεν θα αλλάξει μετά από αυτές τις εκλογές».

Ωστόσο, στη Γαλλία, ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» (RN) ήταν ο θριαμβευτής των ευρωεκλογών, εξασφαλίζοντας ποσοστό 31,36%.

Στη Γερμανία, η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) κατέγραψε την καλύτερη επίδοσή της σε ομοσπονδιακό επίπεδο (15,9%) και αναδείχθηκε δεύτερο ισχυρότερο κόμμα.

Στην Τσεχία, η συμμαχία «Prisaha a Motoriste» («Όρκος και Αυτοκινητιστές»), δύο κομμάτων διαμαρτυρίας από τον χώρο της δεξιάς, εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές και το ακροδεξιό κόμμα «Ελευθερία και ’Αμεση Δημοκρατία» (SPD) εξασφάλισε την εκπροσώπησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την πρωτιά στις ευρωεκλογές κέρδισε και το λαϊκιστικό κόμμα ANO του δισεκατομμυριούχου πρώην πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις με 26,14% και7 ευρωβουλευτές.

Στη δεύτερη θέση ήρθε ο κεντροδεξιός κυβερνών συνασπισμός Spolu με ποσοστό 22,2%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα