ΑΘΗΝΑ
12:37
|
29.06.2024
Χοντρό το παρασκήνιο της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς σύμφωνα με τις αποψινές αποκαλύψεις.
Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λίγη ώρα μετά την αποψινή συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, το πρωθυπουργικό γραφείο διέψευσε ως ανακριβές ρεπορτάζ του ισραηλινού δικτύου Κανάλι 12 σχετικά με την πρόταση που έχει παρουσιάσει στη Χαμάς το Ισραήλ.

«Το έγγραφο που παρουσιάστηκε είναι ατελές και παραπλανά τον κόσμο» ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου το Νετανιάχου, επισημαίνοντας πως «ο ισχυρισμός πως το Ισραήλ συμφώνησε να τελειώσει ο πόλεμος προτού επιτευχθούν όλοι του οι στόχοι είναι ένα μεγάλο ψέμα».

Ωστόσο, το πρωθυπουργικό γραφείο αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει την «πλήρη πρόταση» ακόμη και κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας προκαλώντας τις αντιδράσεις ακροδεξιών υπουργών πως ο Νετανιάχου αποκρύπτει από αυτούς σημαντικές πληροφορίες…

Τι λέει το έγγραφο που επικαλείται το Κανάλι 12

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Καναλιού 12, που επικαλείται τετρασέλιδο έγγραφο ισραηλινών προτάσεων με ημερομηνία 27 Μαΐου 2024 και τίτλο «Γενικές Αρχές Για Μία Συμφωνία Μεταξύ της Ισραηλινής Πλευράς και της Παλαιστινιακής στη Γάζα για Ανταλλαγή Ομήρων και Κρατουμένων και Αποκατάσταση Βιώσιμης Ηρεμίας», το Ισραήλ πρότεινε στη Χαμάς «μία βιώσιμη εκεχειρία» η οποία καταγράφεται σαν «παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των εχθροπραξιών μόνιμα» με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων.

Αντίθετα με όσα λέει δημοσίως ο Νετανιάχου, το κρατικό έγγραφο που επικαλείται το Κανάλι 12 δεν αναφέρει «εξάλειψη της Χαμάς» ως δύναμη διακυβέρνησης της Γάζας και συμπεριλαμβάνει αναφορά στην «ισραηλινή δέσμευση» για τερματισμό του πολέμου ακόμη και προτού απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, στην πρώτη φάση η Χαμάς θα απελευθερώσει όλες τις γυναίκες (και στρατιωτίνες) και τους άνδρες άνω των 50 ετών, τους ασθενείς και τραυματίες αμάχους, που ανέρχονται σε 33 ομήρους.

Το Ισραήλ θα απελευθερώσει 30 Παλαιστίνιους ανά όμηρο ή 50 ανά Ισραηλινή στρατιωτίνα.

Στη Λίστα Απελευθέρωσης Παλαιστινίων Κρατουμένων μπορεί να συμπεριλαμβάνονται και τουλάχιστον 30 κατάδικοι για «τρομοκρατία» που εκτίουν σήμερα ισόβια και 20 κρατούμενοι που εκτίουν ποινές ως 15 χρόνια.

Η δεύτερη φάση προβλέπεται να έχει διάρκεια 42 ημερών στη διάρκεια των οποίων θα ανακοινωθεί «αποκατάσταση βιώσιμης ηρεμίας που θα ξεκινήσει πριν την ανταλλαγή ομήρων».

Στοιχεία του ίδιου εγγράφου παρουσίασε απόψε και το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι i24news.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κονγκό: Έγκριση δύο εμβολίων για ευλογιά των πιθήκων, ενόσω τα κρούσματα πληθαίνουν

ΗΠΑ: Η νομισματική σύσφιξη παράγοντας επιβράδυνσης της οικονομίας

Γάζα: Πέντε μέλη οικογένειας σκοτώθηκαν κατά τη συλλογή νερού

«Σκιά ηγέτη»: Οι NYT καλούν τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα