ΑΘΗΝΑ
13:13
|
26.06.2024
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, παρά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.
Οι Χριστιανοδημοκράτες οι ξεκάθαροι νικητές, με 30,2%, ενώ η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σημείωσε σημαντικά κέρδη, τερματίζοντας δεύτερη με 16%
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα συντριπτικό πλήγμα υπέστη στις χθεσινές κάλπες, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας, με τους Σοσιαλδημοκράτες του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς να καταγράφουν το χειρότερο αποτέλεσμα σε εκλογική διαδικασία εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες είναι οι ξεκάθαροι νικητές, κερδίζοντας το 30,2% των ψήφων, ενώ η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σημείωσε επίσης σημαντικά κέρδη, τερματίζοντας δεύτερη με 16%, μια αύξηση 5 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2019.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς συγκέντρωσαν λιγότερο από 14%, μια εκπληκτική πτώση για ένα κόμμα που υπήρξε εδώ και καιρό πυλώνας του πολιτικού τοπίου της Γερμανίας. Το 2019, το κόμμα είχε φτάσει στο 15,8%, το οποίο εκείνη την εποχή θεωρήθηκε καταστροφικό αποτέλεσμα.

Η τελευταία απώλεια αποτελεί και προσωπική ταπείνωση για τον Σολτς, ο οποίος, παρά τα θλιβερά ποσοστά αποδοχής του, επέμεινε ότι θα έπρεπε να είναι το κεντρικό πρόσωπο της εκστρατείας δίπλα στην κυρίαρχη υποψήφια του κόμματος για την κούρσα της Ευρώπης, Καταρίνα Μπάρλι.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι δεν είχαμε ουραίο άνεμο από το Βερολίνο», δήλωσε η Μπάρλι, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα «πικρό».

Οι μεγάλες απώλειες του κυβερνώντος συνασπισμού —η υποστήριξη προς τους Πράσινους μειώθηκε σχεδόν στο μισό— πιθανότατα θα ανανεώσουν ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Η συμμαχία, που περιλαμβάνει τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, αγωνίστηκε να βρει απαντήσεις σε μια σειρά από οξεία προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, από τη στάσιμη οικονομία έως τη βαθιά δυσλειτουργία του συστήματος ασύλου της. 

Αν και οι τακτικές εκλογές δεν θα γίνουν πριν το φθινόπωρο του 2025, οι επίμονες εσωτερικές διαμάχες εντός της συμμαχίας για τα πάντα, από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τον προϋπολογισμό, έχουν τροφοδοτήσει τις εικασίες ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταρρεύσει πολύ νωρίτερα, κάτι που σπάνια συμβαίνει στην γερμανική πολιτική σκηνή.

Επιπλέον, δεδομένου του μεγέθους της διολίσθησης του συνασπισμού στις εκτιμήσεις των ψηφοφόρων -το αποτέλεσμα της Κυριακής δείχνει ότι μόνο το 30% περίπου των Γερμανών εξακολουθεί να υποστηρίζει την κυβέρνηση– με κάποιους να εκτιμούν ότι έχει χάσει τη νομιμότητά της και πως ο καγκελάριος θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που προκήρυξε εκλογές μετά την ήττα του από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Παρόλα αυτά, και τα τρία κόμματα του συνασπισμού ανησυχούν ότι το να τραβήξουν την πρίζα από την κυβέρνηση απλώς θα επιδεινώσει τη δύσκολη θέση τους.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το μικρότερο από τα τρία μέλη του συνασπισμού, το φιλελεύθερο συντηρητικό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και τον ηγέτη του υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος κέρδισε μόλις 5% των ψήφων χθες Κυριακή.

Οι Πράσινοι αν και κατάφεραν να συγκεντρώσουν 11,9%, δεν είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα καθώς κατέγραψαν εντυπωσιακή πτώση κατά 8,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019, καθιστώντας το κόμμα τον μεγαλύτερο χαμένο στις εκλογές.

Τέλος, το νέο κόμμα,  «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (Bündnis Sahra Wagenknecht BSW), μπήκε δυναμικά στο πολιτικό τοπίο με 6,1%. Το κόμμα ιδρύθηκε από τη Ζάρα Βάγκενκνεχτ, προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), το οποίο βρίσκεται σε κρίση μετά την αποχώρησή της και έφτασε μόλις στο 2,7%.

Χέμπεστραϊτ: Η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, παρά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Απαντώντας σε ερώτηση, εάν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σκέφτεται να μιμηθεί τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Χέμπεστραϊτ τόνισε ότι η Γαλλία έχει διαφορετικό πολιτικό σύστημα και διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε «ούτε για δευτερόλεπτο» σκέψη για πρόωρες εκλογές στην κυβέρνηση.

Στη Γερμανία η επόμενη Bundestag θα εκλεγεί το φθινόπωρο του 2025 και σκοπεύουμε αυτό να το τηρήσουμε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρκαγιές σε Ασπρόπυργο, Λακωνία και Αφίδνες

Το πενθήμερο, πέθανε! Ζήτω η ανάπτυξη!

Καταγγελία για βίαιη προσαγωγή ανήλικου προσφυγόπουλου στο Θησείο

Νορβηγικό συνταξιοδοτικό ταμείο γυρίζει την πλάτη στην Caterpillar λόγω Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα