ΑΘΗΝΑ
01:46
|
08.09.2024
Η Ντίαθ θα παραμείνει υπουργός Εργασίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σάντσεθ.
Η ισπανική αριστερά εξέλεξε μόνο πέντε ευρωβουλευτές, από έξι που είχε το 2019
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ευθύνη των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών αποφάσισε να αναλάβει η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και αρχηγός του κινήματος Sumar, Γιολάντα Ντίαθ, με την παραίτησή της από την ηγεσία του κόμματος.

«Αποφάσισα να αποχωρήσω από το αξίωμα της συντονίστριας του Sumar» ανακοίνωσε η Ντίαθ μιλώντας σε δημοσιογράφους, η οποία ωστόσο θα διατηρήσει τη θέση της στην εκτελεστική γραμματεία του κινήματος. «Οι πολίτες μίλησαν και αποδέχομαι τις συνέπειες», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Είναι αναγκαίο να ξεκινήσει μια συζήτηση» εντός του Sumar, στο οποίο από πέρσι συμμετέχουν σχεδόν όλα τα κόμματα της αριστεράς «και με αυτήν την απόφαση, δίνω το εναρκτήριο λάκτισμα», ανέφερε η Ντίαθ, υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ.

Η ισπανική αριστερά υποχώρησε στις χθεσινές ευρωεκλογές και συνολικά εξέλεξε μόνο πέντε ευρωβουλευτές, από έξι που είχε το 2019, με φόντο τις έριδες μεταξύ του Sumar και του Podemos: το πρώτο εξέλεξε τρεις ευρωβουλευτές και το δεύτερο, το ιστορικό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, μόνο δύο. Το Podemos, ευρισκόμενο υπό πίεση, δέχτηκε πέρσι να ενταχθεί στο Sumar πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, όμως λίγους μήνες αργότερα αποχώρησε από το κίνημα.

Νικητής των εκλογών της Κυριακής στην Ισπανία αναδείχτηκε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, με 22 έδρες. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ λαμβάνει 20 έδρες ενώ το ακροδεξιό Vox αύξησε τη δύναμή του, από τέσσερις έδρες το 2019 στις έξι. Το νέο ακροδεξιό κόμμα του αμφιλεγόμενου Youtuber τον Λουΐς Πέρεθ, το «Το Γλέντι Τελείωσε», μπαίνει επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τρεις έδρες.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα