ΑΘΗΝΑ
23:22
|
27.06.2024
Το Σάββατο, το Ισραήλ προχώρησε σε μια νέα σφαγή τον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Νουσεϊράτ, σκοτώνοντας 274 ανθρώπους.
Πρόκειται για την όγδοη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην περιοχή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Αίγυπτο και το Ισραήλ επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, για να προωθήσει την πρόσφατη πρόταση της Ουάσινγκτον για κατάπαυση του πυρός, στον πολύμηνο πόλεμο που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

 Πρόκειται για την όγδοη περιοδεία του Αμερικανού αξιωματούχου στην περιοχή, από την έναρξη του πολέμου, ενώ αναμένεται να συνεχίσει το ταξίδι του, επισκεπτόμενος την Ιορδανία και το Κατάρ.

Στο Κάιρο, ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, πριν επισκεφθεί το Ισραήλ για την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Υπενθυμίζεται πως, αναφορικά με την πρόταση εκεχειρίας που παρουσίασε πριν λίγες ημέρες ο Αμερικάνος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς έχουν εγκρίνει πλήρως το σχέδιο, με την παλαιστινιακή οργάνωση να ζητά την διασφάλιση ενός μόνιμου τερματισμού του πολέμου.

Παράλληλα, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ το Σάββατο το Ισραήλ προχώρησε σε μια νέα σφαγή τον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Νουσεϊράτ, σκοτώνοντας 274 ανθρώπους, ανάμεσα τους και Ισραηλινούς που κρατούνταν όμηροι, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Μάλιστα, το Ισραήλ υποστήριξε πως επρόκειτο για «επιχείρηση διάσωσης», μιας και κατάφερε να εντοπίσει και να διασώσει τέσσερις ομήρους, με τίμημα τον θάνατο εκατοντάδων άλλων.

Από μεριάς του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτισε την επιχείρηση, λέγοντας: «Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στα σπίτια τους και να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός».

Εκτός από την πίεση της πρότασης κατάπαυσης του πυρός, ο Μπλίνκεν αναμένεται να συζητήσει το άνοιγμα της συνοριακής διέλευσης της Ράφα με την Αίγυπτο, ένα ζωτικό σημείο για τις αποστολές βοήθειας στη Γάζα που κατέλαβε το Ισραήλ, με τη χερσαία εισβολή του στα νότια του πολιορκημένου Παλαιστινιακού θύλακα, τον περασμένο μήνα.

Τερματισμό του πολέμου ζητά η Χαμάς

Ο Μπάιντεν περιέγραψε στις 31 Μαΐου μια πρόταση τριών φάσεων για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία είπε ότι παρουσίασε το Ισραήλ. Ωστόσο, ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς έχουν υποστηρίξει πλήρως το σχέδιο, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, κάλεσε τις ΗΠΑ τη Δευτέρα να πιέσουν το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο.

«Καλούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ασκήσει πίεση στις κατοχικές δυνάμεις για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και το κίνημα της Χαμάς είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει θετικά κάθε πρωτοβουλία που εξασφαλίζει το τέλος του πολέμου», είπε.

Η πρόταση περιλαμβάνει την ανταλλαγή Παλαιστινίων κρατουμένων με Ισραηλινούς αιχμαλώτους, την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους και ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της περιοχής, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος έχει καταστραφεί ολοσχερώς από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίας Υγείας της Γάζας, περισσότεροι από 37.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα από την έναρξη του πολέμου και περίπου 84.000 έχουν τραυματιστεί, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι απειλές της Χεζμπολάχ στα συμπεράσματα της συνόδου της Ε.Ε. για τη Μέση Ανατολή

Προεδρικές εκλογές αύριο στο Ιράν

Στόχος μας η ένταξη στην Ε.Ε., λέει ο Ερντογάν

Τσίπρας: Πρέπει να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα