ΑΘΗΝΑ
23:33
|
27.06.2024
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Α. Μπλίνκεν ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις στη Χαμάς και ο Σίσι να ξεκινήσει διαδικασία για λύση στη βάση των δύο κρατών.
Μπλίνκεν-Σίσι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν που πραγματοποιεί την όγδοη περιοδεία στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Μπλίνκεν συζήτησε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο πλευρές της πρότασης τριών φάσεων του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν όπως αυτή παρουσιάστηκε στις 31 Μαΐου σε σχέση με την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, την απελευθέρωση ομήρων και την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό που εδώ και 8 μήνες βρίσκεται μπροστά στον όλεθρο και την καταστροφή που σκορπίζει ο στρατός του Ισραήλ με τη βοήθεια των  ΗΠΑ.

Τι δήλωσε ο Μπλίνκεν

Ο Μπλίνκεν σε δηλώσεις που έκανε στο Κάιρο κάλεσε εκ νέου τη Χαμάς να αποδεχθεί το σχέδιο «που έλαβε πριν 10 μέρες» υποστηρίζοντας πως τυγχάνει «ευρείας διεθνούς υποστήριξης» και έχει γίνει «δεκτό από το Ισραήλ» (παρότι το τελευταίο το σαμποτάρει και αρνείται να το υιοθετήσει με το «επιχείρημα» πως έχει «κενά»).

«Το μήνυμά μου προς όλες τις κυβερνήσεις στην περιοχή είναι…εάν θέλετε εκεχειρία, πιέστε τη Χαμάς να πει ‘ναι’.. Πιστεύω σθεναρά πως η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων είτε στο Ισραήλ, ή στη Δυτική Όχθη, στη Γάζα… θέλουν πραγματικά να πιστέψουν σε ένα μέλλον όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα ζουν με ειρήνη και ασφάλεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς σχολιάζοντας τις παραπάνω δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου, τις αποδοκίμασε σχολιάζοντας πως η ομιλία του Μπλίνκεν στο Κάιρο είναι «παράδειγμα προκατάληψης υπέρ του Ισραήλ και προσφέρει αμερικανική κάλυψη στο ολοκαύτωμα που κάνει η κατοχή στη Γάζα».

Μετά τις 18.00 το απόγευμα έφθασε στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ ο Άντονι Μπλίνκεν με σκοπό να συναντηθεί απόψε στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και έπειτα με τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.

Τι απάντησε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος

Σύμφωνα με πληροφορίες της αιγυπτιακής εφημερίδας Al Ahram, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό να αρθούν «όλα τα εμπόδια» ώστε να προωθηθεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Ζήτησε επίσης επειγόντως να γίνουν βήματα «προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης στη βάση των δύο κρατών για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης» ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της σύρραξης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Anadolu αναφέρουν πως κατά τη συνάντηση του Προέδρου Σίσι με τον Αμερικανό υπουργό συμφωνήθηκε να ενταθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας στη Γάζα σε αυτό το στάδιο.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ανέφερε τη «σημασία» αποδοχής της πρότασης των ΗΠΑ από τη Χαμάς με την επισήμανση πως «είναι σχεδόν ίδια με εκείνη που υιοθέτησε η Χαμάς τον περασμένο μήνα». Κατά την ίδια πηγή, ο Μπλίνκεν ανέπτυξε επιχειρήματα υπέρ της πρότασης τριών φάσεων του Αμερικανού Προέδρου, παρά την άρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου από την πρώτη στιγμή να την υιοθετήσει με την αιτιολογία πως «έχει κενά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι απειλές της Χεζμπολάχ στα συμπεράσματα της συνόδου της Ε.Ε. για τη Μέση Ανατολή

Προεδρικές εκλογές αύριο στο Ιράν

Στόχος μας η ένταξη στην Ε.Ε., λέει ο Ερντογάν

Τσίπρας: Πρέπει να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα