ΑΘΗΝΑ
12:42
|
22.06.2024
«Η θερμική καταπόνηση που δημιουργείται στους εργαζόμενους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία τους».
Εργαζόμενοι στον καύσωνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες τις ημέρες που θα διαρκέσει ο καύσωνας, διεκδικούν εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης, ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, ΣΕΤΕΠΕ, Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας και εργαζομένων στην efood Ν. Θεσσαλονίκης αναφέρουν πως «η θερμική καταπόνηση που δημιουργείται στους εργαζόμενους σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους σε αυτές τις συνθήκες είναι τέτοια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία τους και να επιδεινώσει την κατάσταση σε όσους έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας».

Τα σωματεία κάνουν εκτενή αναφορά στις ιδιαίτερες συνθήκες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι διαφορετικών κλάδων, τονίζοντας πως τα προβλήματα θα είναι πιο έντονα:

  • «Στα εργοτάξια, η συνεχής έκθεση στον ήλιο, ειδικά σε τέτοιες θερμοκρασίες, πέρα από την καταπόνηση, μπορεί εύκολα να προκαλέσει πτώσεις από ζάλη.
  • Στα εργοστάσια μετάλλου, η επεξεργασία του μετάλλου προϋποθέτει ακραίες θερμοκρασίες, που αν τις συνδυάσουμε με συνθήκες καύσωνα, μπορούν να οδηγήσουν σε τρομερούς κινδύνους για την υγεία.
  • Στην καθαριότητα, ιδιαίτερα στην αποκομιδή, αλλά και στην ανακύκλωση, η δυσωδία μέσα σε συνθήκες ζέστης δημιουργεί συνθήκες αποπληξίας.
  • Οι διανομείς, αναγκασμένοι να φοράνε τόσο τα βαριά μπουφάν προστασίας, όσο και διάφορα διαφημιστικά μπλουζάκια, εκτεθειμένοι στον ήλιο και τη ζέστη και με το άγχος του χρόνου παράδοσης, είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο τροχαίου».

«Την ίδια στιγμή, σε εκατοντάδες χώρους εργασίας οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς κλιματισμό, με ανεπαρκή εξαερισμό και με υψηλή υγρασία, ενώ η κατάσταση σε συνθήκες καύσωνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και με τις μετακινήσεις των εργαζόμενων το μεσημέρι. Έτσι όπως και πέρσι που με τις παρεμβάσεις μας σταμάτησαν οι εργασίες, που αναγκάστηκε το κράτος να βγάλει απαγορευτικό, έτσι και φέτος τα σωματεία θα είναι μπροστά στη μάχη. Οι νόμοι και τα μέτρα που υπάρχουν για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της περιόδου καύσωνα, είναι φαινομενικά δεκάδες. Τίποτα, όμως, δεν ισχύει στην πράξη αφού η μεγάλη πλειοψηφία επιχειρήσεων και εργοδοτών ασυδοτούν συνεχώς σε βάρος της ζωής των εργαζομένων».

Τα Σωματεία διεκδικούν:

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους. Καμία διανομή με μηχανάκι όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
  • Πλήρη αποζημίωση σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης (μισθωτοί, freelancers κλπ).
  • Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Άμεσα να διενεργηθούν έλεγχοι με ευθύνη του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ, σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων Υγείας και ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, δεκάδες είναι τα σωματεία και οι ομοσπονδίες εργαζομένων σε όλη την χώρα που με ανακοινώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας διεκδικούν άμεσα μέτρα προστασίας. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανακοινώσεις εξέδωσαν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα – Τρόφιμα – Ποτά, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής, το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων ΕΛΠΕ, το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γ. Βουτυράς», το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Νάουσας, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Ημαθίας – Πέλλας, το ΣΕΤΗΠ Ν. Αττικής, ο ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης».

«Τα επαγγέλματα σε ανοιχτούς χώρους που είναι εκτεθειμένα, εργαζόμενοι στον ήλιο, στα εργοτάξια, στις οικοδομές, τις διανομές και σε κλειστούς χώρους ειδικά σε μεταλλικές κατασκευές, εκεί που δεν υπάρχει επαρκής αερισμός και σε συνδυασμό με τη λειτουργία των μηχανών οι συνθήκες γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων ακόμη και για τη ζωή τους. Επειδή έχουμε ζήσει και προηγούμενα στο βωμό του κέρδους να μην υπολογίζεται η ανθρώπινη ζωή απαιτούμε να παρθούν μέτρα», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, το οποίο τονίζει ότι «βρίσκεται σε ετοιμότητα εκεί που θα χρειαστεί συγκεκριμένα να παρέμβουμε. Να διασφαλιστεί ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα ταλαιπωρηθεί, δεν θα κινδυνεύσει πολύ περισσότερο, η ζωή του».

«Στα εργοτάξια της περιοχής μας, σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς, αιολικά πάρκα κ.λπ. διαμορφώνονται αντίξοες συνθήκες εργασίας λόγω του καύσωνα και απαιτούνται να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων, όπως και διακοπή των εργασιών όπου χρειάζεται λόγο υψηλής θερμοκρασίας», υπογραμμίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αριζόνα: Έξι νεκροί λόγω καύσωνα

Δήμος Ερυμάνθου: Αίτημα να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σερβία: Απειλεί με αποχώρηση από το Euro λόγω αντισερβικών συνθημάτων

Φωτιές: Οριοθετήθηκαν όλες εκτός από την Πηνεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα