ΑΘΗΝΑ
08:16
|
25.06.2024
Οι Σοσιαλιστές, η Ανυπότακτη Γαλλία, οι Κομμουνιστές και οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν ότι θα ενωθούν για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ συμμαχίες χτίζει και η Λεπέν.
«Παίζοντας με τη φωτιά, ο αρχηγός του κράτους θα μπορούσε να καταλήξει να καεί και να σύρει ολόκληρη τη χώρα στη φωτιά», έγραψε η Le Monde
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πεποίθησή του ότι οι ψηφοφόροι θα κάνουν τη «σωστή επιλογή» εξέφρασε, χθες Δευτέρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε μετά την συντριβή της κεντρώας κυβερνητικής συμμαχίας από την ακροδεξιά, καθώς -συμπεριλαμβανομένου του RN, τα ακροδεξιά κόμματα στη Γαλλία κατάφεραν να λάβουν σχεδόν το 40% των ψήφων στις ευρωεκλογές και οι κυβερνητικές δυνάμεις μόλις 14%.

«Είμαι σίγουρος για την ικανότητα του γαλλικού λαού να κάνει τη σωστή επιλογή για τον εαυτό του και για τις μελλοντικές γενιές», έγραψε ο Μακρόν στο X, την ίδια ώρα που αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος βάζει ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα, σε μια προσπάθεια να κρατήσει την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (Rassemblement national -RN) εκτός εξουσίας όταν λήξει η δεύτερη θητεία του το 2027.

Η προκήρυξη εκλογών για τη νέα Εθνοσυνέλευση στις 30 Ιουνίου, με δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου, έχει προκαλέσει εκτεταμένο συναγερμό, ακόμη και μέσα από τις τάξεις του κόμματός του Μακρόν. «Παίζοντας με τη φωτιά, ο αρχηγός του κράτους θα μπορούσε να καταλήξει να καεί και να σύρει ολόκληρη τη χώρα στη φωτιά», έγραψε η Le Monde σε κύριο άρθρο της.

Ο Μακρόν ελπίζει να κερδίσει ξανά την πλειοψηφία που έχασε στην Κάτω Βουλή της Γαλλίας στις βουλευτικές εκλογές του 2022, αφού κέρδισε μια δεύτερη θητεία, ωστόσο, ορισμένοι φοβούνται ότι το αντιμεταναστευτικό RN θα μπορούσε να κερδίσει, αναγκάζοντας τον Μακρόν να συγκατοικήσει σε έναν άβολο συνασπισμό με έναν ακροδεξιό πρωθυπουργό.

Παρά τη θύελλα επικρίσεων, ο Μακρόν εμφανίστηκε ψύχραιμος, χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο χωριό Oradour-sur-Glane, τόπο σφαγής από στρατιώτες των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο , μαζί με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Ας μην ξεχνάμε ποτέ τη ζημιά που προκαλεί ο εθνικισμός και το μίσος στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος, αφήνοντας πολλά να εννοηθούν για το παρελθόν, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης.

Η συνεπικεφαλής του RN, Μαρίν Λεπέν, από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι ο  δήλωσε ότι ο προστατευόμενος της, 28χρονος Τζόρνταν Μπαρντέλα, θα είναι ο διεκδικητής της Εθνικής Συσπείρωσης για την πρωθυπουργία.

Η Λεπέν, η οποία ήταν επιλαχούσα στις δύο τελευταίες προεδρικές εκλογές, αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να αγωνιστεί ξανά για την ηγεσία του κράτους το 2027. Ωστόσο, δεν θα είναι απλό για το RN, καθώς το κόμμα εξακολουθεί να προκαλεί εκτεταμένη εχθρότητα.

Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού, της Μασσαλίας, της Ρεν, της Λυών και πολλών άλλων μεγάλων πόλεων το βράδυ της Δευτέρας για να δείξουν την αντίθεσή τους στην ακροδεξιά, ενώ πέντε εργατικά συνδικάτα κάλεσαν επίσης σε μαζικές διαδηλώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο, προειδοποιώντας ότι «η δημοκρατία κινδυνεύει», εάν η ακροδεξιά κερδίσει ξανά στο τέλος του μήνα.

Την ίδια ώρα, οι Σοσιαλιστές και τρία άλλα αριστερά κόμματα -η Ανυπότακτη Γαλλία, οι Κομμουνιστές και οι Οικολόγοι– ανακοίνωσαν ότι θα ενωθούν για τις βουλευτικές εκλογές με στόχο «να παρουσιάσουν μια εναλλακτική επιλογή στον (πρόεδρο) Εμανουέλ Μακρόν και να δώσουν μάχη εναντίον του ρατσιστικού προγράμματος της άκρας δεξιάς».

Τα κόμματα αυτά είχαν συνεργασθεί στη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές το 2022, πριν μια κούρσα για την ηγεσία και διαφορές πολιτικής -μεταξύ άλλων και για τον πόλεμο στη Γάζα- προκαλέσουν ρωγμές στη συμμαχία τους.

Στην άκρα δεξιά, η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, αναπληρώτρια επικεφαλής του κόμματος Reconquest που θεωρείται ακόμη πιο δεξιό από το RN, συναντήθηκε με τη Μαρί Λεπέν -που είναι θεία της- και τον Τζόρνταν Μπρντέλα στα κεντρικά γραφεία του RN.

Ο Μπαρντέλα ανέφερε επίσης, ότι έχει «απλώσει το χέρι του» στο κύριο συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών και έχει μιλήσει με ανώτερα στελέχη του.

Όσο αφορά στο μέτωπο των δημοσκοπήσεων, το RN φαίνεται να εισέρχεται στην πρόωρη ψηφοφορία του κοινοβουλίου από θέση ισχύος, συγκεντρώνοντας το 33-34% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των Harris Interactive-Toluna και Opinionway που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα – σημειώνοντας άνοδο πάνω από 15 μονάδων από τα ποσοστά του στις βουλευτικές εκλογές του 2022, ενώ η ενωμένη αριστερά κινείται στο 22% και το κεντρώο στρατόπεδο του Μακρόν στο 19%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε δημοσκόπηση της IFOP για λογαριασμό του περιοδικού Paris Match που δημοσιεύτηκε σήμερα, παρότι η ακροδεξιά εμφανίζεται ως επιλογή για το 36% των ψηφοφόρων, το ποσοστό που την θεωρεί πιθανότερη νικητή των εκλογών, ανέρχεται στο 60%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Thessaly & Evros Pass: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Εκδήλωση: «Παλαιστίνη-γεωγραφίες του εποικισμού»

Ο αγώνας των εργαζομένων της Fieratex ως «όαση» μέσα στην απέραντη «έρημο» ανεργίας και επισφάλειας

Γαλλία-δημοσκόπηση: Η άκρα δεξιά διατηρεί ευρύ προβάδισμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα