ΑΘΗΝΑ
07:35
|
25.06.2024
Οι βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόθυμο να συνεργαστεί με την ακροδεξιά δήλωσε την Τρίτη το κύριο κεντροδεξιό κόμμα της Γαλλίας Les Républicains, με στόχο να κερδίσει τον Εμανουέλ Μακρόν, εν όψει των πρόωρων εκλογών που ανακοινώθηκαν για το τέλος του μήνα, μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.

Τα δύο κύρια δεξιά κόμματα της χώρας είχαν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες τη Δευτέρα, για μια πιθανή συμμαχία σε μια αναμέτρηση που πρόκειται να αποδειχθεί κρίσιμη για το μέλλον της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το POLITICO, ο Έρικ Σιότι, ο επικεφαλής των Les Républicains, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε μια τέτοια συμμαχία. «Μπορούμε είτε να αγνοήσουμε αυτό που συμβαίνει… είτε να προσφέρουμε μια εναλλακτική λύση για τη χώρα», δήλωσε ο Σιότι.

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι έχει ήδη μιλήσει τόσο με τη Μαρίν Λεπέν, όσο και με τον Τζόρνταν Μπαρντέλα από το ακροδεξιό Εθνικό Συλλαλητήριο και ισχυρίστηκε ότι η κίνησή του επιδιώκει να εγγυηθεί «την τύχη των βουλευτών του».

Ο Μακρόν προκήρυξε βουλευτικές εκλογές το βράδυ της Κυριακής, αφότου η Εθνική Συσπείρωση νίκησε το φιλελεύθερο κόμμα του «Αναγέννηση» στις ευρωεκλογές με ποσοστό 31,4% έναντι 14,6%. Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος υπολογίζει στο ότι θα μπορέσει να ανακόψει το κύμα της εθνικιστικής, αντιμεταναστευτικής δεξιάς στις εθνικές εκλογές, οι αντίπαλοί του προετοιμάζονται για την δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου.

Από μεριάς της, η επικεφαλής του κόμματος «Ανακατάληψη» (Reconquest), Μαριόν Μαρεσάλ, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τη θεία της, Μαρίν Λεπέν και τον πρόεδρο της Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά, για να συζητήσουν και αυτοί την πιθανότητα κοινού μετώπου.

Η πρώην βουλευτής της Εθνικής Συσπείρωσης και εγγονή του ιδρυτή του κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν, είχε γυρίσει την πλάτη της στη θεία της, για να ενταχθεί στην «Ανακατάληψη», στο κόμμα που ιδρύθηκε από τον δημοσιογράφο Ερίκ Ζεμούρ, πριν από την προεδρική κούρσα του 2022.

Αν και το κόμμα της Μαρεσάλ είναι πολύ μικρότερο από την Εθνική Συσπείρωση και την Κυριακή ξεπέρασε μόνο το όριο του 5% που απαιτείται για την εκλογή ευρωβουλευτών, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμο σε μια στενή εθνική αναμέτρηση.

Από το βράδυ των εκλογών, η Μαρεσάλ πιέζει ώστε το νέο της κόμμα να σχηματίσει συμμαχία με το παλιό. «Το εθνικό στρατόπεδο πέτυχε ιστορική νίκη», έγραψε ο Μαρεσάλ σε ανάρτηση τη Δευτέρα στην πλατφόρμα X. «Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης για τη χώρα μας, ήθελα να συναντήσω τη Μαρίν Λεπέν και τον Τζόρνταν Μπαρντελά για να αδράξω την ευκαιρία να οικοδομήσουμε μαζί έναν κυβερνητικό συνασπισμό».

Από μεριάς της, η Λεπέν έχει κάνει σαφές «άνοιγμα» προς τους Ρεπουμπλικανούς για να καταφέρει να λάβει την πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Η ίδια επιβεβαίωσε, άλλωστε, πως ο Μπαρντελά είναι ο υποψήφιος για το πόστο του πρωθυπουργού, αν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη συνάντηση, η Λεπέν είπε ότι θα συναντηθεί με μια σειρά πολιτικών αρχηγών προκειμένου να «χτίσει την πλειοψηφία», χωρίς να διευκρινίσει εάν είχε καταλήξει σε συμφωνία με την ανιψιά της.

Η Λεπέν σημείωσε, επίσης, ότι η Εθνική Συσπείρωση θα ήταν πρόθυμη να μην προτείνει υποψηφίους, ενάντια σε απερχόμενους βουλευτές του συντηρητικού κόμματος Les Republicains, εάν καταλήξουν σε συμφωνία με το κόμμα της.

Ενώ η Μαρεσάλ έχει κάνει ξεκάθαρες νύξεις για ενότητα, παραμένει αβέβαιο εάν ο πρόεδρος του κόμματός της, Ερίκ Ζεμούρ, συμφωνεί με τις ίδιες απόψεις. Υπονοώντας ότι υπάρχει ρήξη μεταξύ των δύο προσωπικοτήτων εντός του Reconquest, ο Μπαρντελά επαίνεσε την «εποικοδομητική στάση» της Μαρεσάλ «σε αντίθεση με αυτήν του Ερίκ Ζεμούρ».

Σημείωσε, ότι η Μαρεσάλ και ο  Ζεμούρ, οι οποίοι έλαβαν το 7% των ψήφων στην προεδρική κούρσα του 2022, φέρεται να είχαν αντίθεση κατά την προεκλογική εκστρατεία. Την Κυριακή, ο Ζεμούρ ζήτησε την οικοδόμηση «του μεγαλύτερου δεξιού συνασπισμού», χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένα την Εθνική Συσπείρωση ως πιθανό εταίρο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Thessaly & Evros Pass: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Εκδήλωση: «Παλαιστίνη-γεωγραφίες του εποικισμού»

Ο αγώνας των εργαζομένων της Fieratex ως «όαση» μέσα στην απέραντη «έρημο» ανεργίας και επισφάλειας

Γαλλία-δημοσκόπηση: Η άκρα δεξιά διατηρεί ευρύ προβάδισμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα