ΑΘΗΝΑ
19:03
|
28.09.2024
Η εκπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η χώρα της «δεν θα εμπλακεί σε ανούσιες και ατελείωτες διαπραγματεύσεις».
O αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου έχει φτάσει τους 37.124
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους παιδιά, και αρκετοί τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε κατοικημένο διαμέρισμα στην πόλη της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, λίγες ώρες μετά την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίσματος για την άμεση κατάπαυση του πυρός, με την αποχή της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου έχει φτάσει τους 37.124, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 84.712. Από την πλευρά του Ισραήλ, οι απώλειες ανέρχονται σε 1.139 ανθρώπους.

Το ψήφισμα χαιρετίζει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός τριών φάσεων που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα, η οποία ζητά μια αρχική κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων και την ανταλλαγή ορισμένων Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές. Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των υπόλοιπων αιχμαλώτων, ενώ η τρίτη αφορά στην προσπάθεια ανοικοδόμησης για την κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ λένε ότι το Ισραήλ αποδέχτηκε την πρόταση, αν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποσχέθηκαν έκτοτε να συνεχίσουν τον πόλεμο μέχρι την εξάλειψη της Χαμάς. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι η χώρα της «δεν θα εμπλακεί σε ανούσιες και ατελείωτες διαπραγματεύσεις, τις οποίες μπορεί να εκμεταλλευτεί η Χαμάς».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν είναι δυνατή καμία συζήτηση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν από την εξάρθρωση των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς.

Το ψήφισμα καλεί τη Χαμάς, η οποία αρχικά είπε ότι έβλεπε την πρόταση «θετικά», να αποδεχθεί το σχέδιο τριών φάσεων και προτρέπει και τις δύο πλευρές «να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».

Η Χαμάς έσπευσε να χαιρετίσει το ψήφισμα. Σε δήλωση μετά την ψηφοφορία, η παλαιστινιακή οργάνωση που κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί με μεσολαβητές και να ξεκινήσει έμμεσες διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή των αρχών του ψηφίσματος «που συνάδουν με τα αιτήματα του λαού μας και την αντίσταση», όπως ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, από την πλευρά του χαιρέτισε την έγκριση του ψηφίσματος κάνοντας λόγο για «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». «Η παλαιστινιακή προεδρία θεωρεί την υιοθέτηση της απόφασης αυτής βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να τερματιστεί η εξελισσόμενη γενοκτονία του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ικανοποίηση για την απόφαση εκφράστηκε και από την Αίγυπτο, η οποία είναι ανάμεσα στις τρεις χώρες -μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ- οι οποίες μεσολαβούν στις άκαρπες ως τώρα έμμεσες διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και τη Χαμάς με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

ΗΠΑ και πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα