ΑΘΗΝΑ
14:25
|
26.06.2024
Ο νέος πρόεδρος της Σενεγάλης, Μπασιρού Ντιομαγιέ Φαγιέ σκοπεύει στην επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων πετρελαίου προς όφελος της χώρας.
H κρατική εταιρεία της Σενεγάλης, διατηρεί μόνο το 18% των δικαιωμάτων του κοιτάσματος με τα υπόλοιπα να ανήκουν σε αυστραλιανή εταιρεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο κλαμπ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, εντάσσεται από σήμερα Τρίτη η Σενεγάλη, καθώς ο αυστραλιανός όμιλος Woodside Energy ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η παραγωγή στο πρώτο υπεράκτιο έργο της δυτικοαφρικανικής χώρας.

Ενώ η παραγωγή ορυκτών καυσίμων της Σενεγάλης δεν αναμένεται να είναι τόσο υψηλή όσο αυτή μεγαλύτερων παραγωγών όπως η Νιγηρία, υπάρχουν ελπίδες ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα για τη χώρα και θα συμβάλει στον μετασχηματισμό της οικονομίας της.

«Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για τη Σενεγάλη και για την Woodside», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Μεγκ Ο’Νιλ, χαρακτηρίζοντας την έναρξη της εξόρυξης από το κοίτασμα Sangomar «βασικό ορόσημο».

Η πλωτή εγκατάσταση είναι αγκυροβολημένη περίπου 100 χιλιόμετρα (60 μίλια) από την ακτή και το κοίτασμα θεωρείται πως μπορεί να αποδώσει έως και 100.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ενώ σημαντικές είναι και οι ποσότητες φυσικού αερίου.

Η ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2014 δημιούργησε μεγάλες ελπίδες για την αναπτυσσόμενη χώρα, με την κρατική εταιρεία ενέργειας Petrosen να αναμένει ότι ο κλάδος θα παράγει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Ο γενικός διευθυντής της Petrosen, δήλωσε ότι η έναρξη της παραγωγής σηματοδοτεί «μια νέα εποχή» για τη βιομηχανία και την οικονομία της Σενεγάλης, παρότι η κρατική εταιρεία της Σενεγάλης Petrosen, διατηρεί μόνο το 18% των δικαιωμάτων του κοιτάσματος με τα υπόλοιπα να ανήκουν στην αυστραλιανή εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος πρόεδρος της Σενεγάλης, Μπασιρού Ντιομαγιέ Φαγιέ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Απρίλιο, ανακοίνωσε την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου ως μέρος των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Αύξηση τιμών πετρελαίου λόγω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Εβδομαδιαία μείωση για τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου

Fitch: Σε κίνδυνο νέα ενεργειακά έργα, εάν επιτόκια και πληθωρισμός παραμείνουν υψηλά

Ρεύμα: Μας πρόδωσε… το πράσινο-Μπλε και κίτρινα τα φθηνότερα τιμολόγια το Α΄εξάμηνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα