ΑΘΗΝΑ
02:34
|
28.06.2024
Η ομάδα ταξίδευε στην πόλη Μζούζου για να παραστεί στην κηδεία ενός πρώην υπουργού της κυβέρνησης.
Τα συντρίμμια του στρατιωτικού αεροσκάφους που μετέφερε τον αντιπρόεδρο Τσιλίμα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον θάνατο του 51 ετών αντιπροέδρου του Μαλάουι, Σάουλος Τσιλίμα, και των άλλων εννέα επιβατών, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της χώρας, Λαζάρους Τσακουέρα, μετά την εξαφάνιση του στρατιωτικού αεροπλάνου που τους μετέφερε, το οποίο είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, Λινλόνγκουε, την Δευτέρα.

Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση του προέδρου, το αεροσκάφος συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στη περιοχή.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε σε ζωντανή ομιλία στην κρατική τηλεόραση, ότι τα συντρίμμια του αεροπλάνου εντοπίστηκαν μετά από έρευνες που διήρκεσαν για περισσότερο από μία ημέρα, σε πυκνά δάση και λοφώδη εδάφη κοντά στη βόρεια πόλη Μζούζου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συντρίμμια βρέθηκαν κοντά σε έναν λόφο και το αεροπλάνο είχε «καταστραφεί ολοσχερώς», ενώ όλοι οι επιβαίνοντες σκοτώθηκαν κατά την πρόσκρουση.

Ο Τσακουέρα ανέφερε πως ενημερώθηκε για τα ευρήματα από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων του Μαλάουι και συμπλήρωσε: «Είμαι βαθιά θλιμμένος και λυπάμαι που σας ενημερώνω όλους για την τρομερή τραγωδία».

«Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν πόσο σπαρακτικό είναι και μπορώ μόνο να φανταστώ πόσο πόνο και αγωνία πρέπει να νιώθετε όλοι αυτή τη στιγμή, καθώς και πόσο πόνο και αγωνία θα νιώθετε για τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, καθώς θρηνούμε αυτή τη τρομερή απώλεια», δήλωσε ο πρόεδρος.

Στο αεροπλάνο βρισκόταν και η πρώην πρώτη κυρία της χώρας, Σανίλ Τζιμμπιρί, πρώην σύζυγος του πρώην προέδρου Μπακίλι Μουλούζι. Στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά επτά επιβάτες και τρία μέλη του στρατιωτικού πληρώματος.

Η ομάδα ταξίδευε στην πόλη Μζούζου για να παραστεί στην κηδεία ενός πρώην υπουργού της κυβέρνησης. Ο Τσιλίμα μόλις είχε επιστρέψει από επίσημη επίσκεψη στη Νότια Κορέα, την Κυριακή.

Η έρευνα για το αεροπλάνο διήρκεσε περισσότερες από 24 ώρες και προκάλεσε διεθνή ανταπόκριση. Ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία και το Ισραήλ είχαν προσφέρει βοήθεια στην επιχείρηση αναζήτησης, ενώ παρείχαν «εξειδικευμένες τεχνολογίες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα