ΑΘΗΝΑ
10:47
|
22.11.2024
Πλέον, υπολογίζεται πως έχουν απομείνει μόνο 8.000-11.000 ασιατικοί ελέφαντες στη φύση, σύμφωνα με την WWF.
Τα δίδυμα ελεφαντάκια συνήθως δεν επιβιώνουν στη φύση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δίδυμα έφερε στον κόσμο μια ασιατική ελεφαντίνα στην Ταϊλάνδη το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (7/6), εκπλήσσοντας τους φροντιστές της αλλά και την ίδια, μιας και το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα σπάνιο στα μεγαλοπρεπή αυτά θηλαστικά.

Μάλιστα, αφότου η ελεφαντίνα -η οποία είναι 36 χρονών με το όνομα Jamjuree– γέννησε το πρώτο της μωρό, ένα αρσενικό ελεφαντάκι 80 κιλών, όταν 18 λεπτά αργότερα γέννησε ένα θηλυκό 60 κιλών, από την ταραχή της προσπάθησε να του επιτεθεί.

H Jamjuree με τα μικρά της, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό

«Ακούσαμε κάποιον να φωνάζει «γεννιέται και άλλο μωρό!», είπε στο AFP ο κτηνίατρος που βρισκόταν παρόν στη γέννα, στο καταφύγιο «Παλάτι των Ελεφάντων» στην πόλη Αγιουτάγια,

Ένας από τους μαχούτ, τους φροντιστές των ελεφάντων, μπήκε στον περιφραγμένο χώρο που γεννούσε η ελεφαντίνα, προσπαθώντας να αποτρέψει τη μητέρα από το να επιτεθεί στο νεογέννητό της και, σε αντάλλαγμα, δέχτηκε ένα χτύπημα στον αστράγαλό του.

«Η μητέρα επιτέθηκε στο μωρό γιατί δεν είχε ποτέ δίδυμα στο παρελθόν – είναι πολύ σπάνιο», είπε η Μισέλ Ρίντι, διευθύντρια της οργάνωσης Elephant Stay, η οποία επιβλέπει τους επισκέπτες που ιππασία, ταΐζουν και να κάνουν μπάνιο τους ελέφαντες στο καταφύγιο.

Πλέον, η Jamjuree έχει αποδεχτεί πως είναι μητέρα διδύμων, τα οποία είναι τόσο μικρά που έχει κατασκευαστεί μια ειδική πλατφόρμα για να τα βοηθήσει να φτάσουν τη μαμά τους για να θηλάσουν. Σύμφωνα με τον κτηνίατρο, συμπληρωματικά τους χορηγείται γάλα με σύριγγα από τους φροντιστές.

Οι δίδυμοι ελέφαντες είναι ιδιαίτερα σπάνιοι, αποτελώντας μόλις το 1% των γεννήσεων, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό Save the Elephants, και οι γεννήσεις δίδυμων αρσενικών-θηλυκών είναι ακόμη πιο ασυνήθιστες.

Οι μητέρες συχνά δεν έχουν αρκετό γάλα και για τα δύο μωρά τους, με αποτέλεσμα συχνά να μην επιβιώνουν και τα δύο ελεφαντάκια στη φύση.

«Αλλιώς, το υπόλοιπο κοπάδι μπορεί να παρέμβει -αλλά τότε το μωρό μπορεί να ποδοπατηθεί στη διαδικασία», είπε η Ρίντι.

Η ίδια εξήγησε, ακόμη, ότι πολλοί από τους 80 ελέφαντες στο κέντρο που διασώθηκαν, χρησιμοποιούνταν προηγουμένως για επαιτεία στους δρόμους, μια πρακτική που έγινε ολοένα και πιο συνηθισμένη μετά την απαγόρευση της υλοτομίας το 1989, που άφησε τους μαχούτ να αναζητούν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος.

Η πρακτική, η οποία τέθηκε εκτός νόμου το 2010, περιελάμβανε τα ζώα να εκτελούν κόλπα, όπως να παίζουν ποδόσφαιρο ή να κουβαλούν καλάθια με φρούτα.

Τα ζώα κάποτε απαριθμούσαν μεγάλο πληθυσμό, αλλά η αποψίλωση των δασών, η ανθρώπινη καταπάτηση των εδαφών τους και η λαθροθηρία τα έχουν αποδεκατίσει. Πλέον, υπολογίζεται πως έχουν απομείνει μόνο 8.000-11.000 ασιατικοί ελέφαντες στη φύση, σύμφωνα με την WWF.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σήμα κινδύνου για τα μεταναστευτικά παρυδάτια πουλιά

Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων: «Η αρχή του τέλους ξεκίνησε»

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας

Ακυρώθηκε, λόγω χιονοθύελλας, το 10% των πτήσεων στο Παρίσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα