ΑΘΗΝΑ
13:14
|
26.06.2024
Ενθαρρυντικά βήματα προς την ομαλότητα, αλλά τρομακτική η δυσκολία του έργου που έχει μπροστά του το νέο υπουργικό συμβούλιο.
Παραμένει στη σκιά της βίας των συμμοριών η χώρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργικό του συμβούλιο παρουσίασε, χθες Τρίτη, ο νέος πρωθυπουργός της Αϊτής Γκάρι Κονίλ, δύο εβδομάδες μετά τον διορισμό του από το συμβούλιο μεταβατικής διακυβέρνησης της χώρας στη θέση του Άριελ Χένρι, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Μάρτιο, μετά το τελευταίο ξέσπασμα βίας από τις συμμορίες που ελέγχουν μεγάλα τμήματα της χώρας.

Σύμφωνα με το διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Αϊτής, ο ίδιος ο Γκάρι Κονίλ διατηρεί στην νέα κυβέρνηση το σημαντικό χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εσωτερικών, ενώ υπουργός Εξωτερικών ορίστηκε ο πρεσβευτής της Αϊτής στην UNESCO Ντομινίκ Ντιπουί, το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας ανετέθη στον Κάρλος Χέρκουλες και υπουργός Οικονομικών θα ορκιστεί η Κέιτλιν Φλορεστάλ στη θέση του  Μισέλ Πάτρικ Μπόισβερτ, ο οποίος διετέλεσε επίσης προσωρινός πρωθυπουργός φέτος.

Ο σχηματισμός υπουργικού συμβουλίου στην Αϊτή αποτελεί ακόμα ένα βήμα των προσπαθειών να επανέλθει κάποια πολιτική σταθερότητα σε ένα έθνος που πλήττεται από τη βία και την αβεβαιότητα εδώ και πολλούς μήνες.

Ενώ ορισμένοι Αϊτινοί θα ενθαρρυνθούν από αυτά τα πρώτα βήματα προς την ομαλότητα, ειδικά μετά την πρόσφατη επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της χώρας, άλλοι παραμένουν βαθιά ανήσυχοι για τη δυσκολία του έργου που έχει μπροστά του το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Οι συμμορίες εξακολουθούν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας, Πορτ-ο-Πρενς, και οι αρχηγοί τους αρνούνται να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα του προσωρινού συμβουλίου ή οποιασδήποτε μεταβατικής ηγεσίας.

Την ίδια ώρα, η προγραμματισμένη ανάπτυξη περίπου 1.000 αστυνομικών από την Κένυα που έχει ανακοινωθεί πως θα μεταβούν στην Αϊτή, με τη στήριξη του ΟΗΕ, προκειμένου να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την τάξη δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, αν και ο πρόεδρος της Κένυας Γουίλιαμ Ρούτο επανέλαβε την υποστήριξή του για το σχέδιομ σε συνέντευξή του στο BBC τον περασμένο μήνα.

Η κατάσταση στην Αϊτή χαρακτηρίστηκε καταστροφική από τα Ηνωμένα Έθνη σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, καθώς η βία των συμμοριών άφησε πίσω της 1.500 νεκρούς και 800 τραυματίες μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς και συνεχίζεται αμείωτη.

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τις «τρομακτικές πρακτικές» των συμμοριών, οι οποίες κατηγορούνται για χρήση ακραίας βίας και σεξουαλικής κακοποίησης ως μέσο τιμωρίας και ελέγχου.

Ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας ανέφεραν δυσκολίες στην τροφοδοσία της πρωτεύουσας με τρόφιμα και νερό, προειδοποιώντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν τροφή – με ορισμένους να βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Το πενθήμερο, πέθανε! Ζήτω η ανάπτυξη!

Συγκέντρωση σωματείων για τη Fieratex στη Θεσσαλονίκη: Μιλάμε για την επιβίωσή μας

Ζυμώσεις… στο ΠΑΣΟΚ: «Χάρη, πάμε;»-Ο Χριστοδουλάκης στηρίζει την υποψηφιότητα Δούκα

Κασσελάκης: «Κύριε, Μητσοτάκη πάμε» για έλεγχο των οικονομικών ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα