ΑΘΗΝΑ
23:04
|
28.09.2024
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αποδοκιμάσει τις ΗΠΑ για τη συνέχιση του πολυετούς και άδικου εμπάργκο που έχουν επιβάλλει σε βάρος της Κούβας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Κούβας σήμερα στη Μόσχα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ευγνωμοσύνη της Ρωσίας για την θέση αρχής που κρατά στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία εξέφρασε σήμερα στη Μόσχα σε συνέντευξη Τύπου με τον Κουβανό ομόλογό του, Μπρούνο Ροντρίγκες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είμαστε ευγνώμονες στους Κουβανούς φίλους μας για την στάση αρχής που τηρούν σε ό,τι αφορά την κατάσταση σε σχέση με την Ουκρανία. Από την αρχή, η Αβάνα αξιολόγησε τις εξελίξεις γύρω από τους απολύτως αληθινούς και πραγματικούς λόγους που άρχισαν τον πόλεμο, τον οποίο η Δύση σχεδίαζε πολλά χρόνια» είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας πως η Ρωσία είναι επίσης ευγνώμων στην Κούβα «για την συνεπή και αμερόληπτη στάση της σε διάφορα φόρα, συμπεριλαμβανομένου και του Κινήματος Αδεσμεύτων».

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Κούβας

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει στην Κούβα ανθρωπιστική βοήθεια εξαιτίας του παράνομου πολυετούς εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος του Νησιού της Επανάστασης αλλά και βοήθεια σε περιπτώσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Με την αφορμή αυτή απαίτησε από τις ΗΠΑ να αφαιρέσουν το όνομα της Κούβας από τη μαύρη λίστα «κρατικών χορηγών τρομοκρατίας» την ώρα που αυτή η συγκεκριμένη χώρα μαζί με τους «δορυφόρους» της, επιχειρεί να διατηρήσει με κάθε τρόπο και μέσο την παγκόσμια ηγεμονία της.

Νωρίτερα έφθασαν στην Κούβα τρία ρωσικά πλοία με επικεφαλής τη ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκόφ» ενόψει των κοινών ναυτικών γυμνασίων Ρωσίας-Κούβας στην Καραϊβική.

Το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Καζάν» έφθασε στην Αβάνα λίγη ώρα αργότερα.

Τα ρωσικά πλοία έγιναν δεκτά με 21 τιμητικές κανονιές ενώ το λιμάνι της Αβάνας ήταν σημαιοστολισμένο με τις σημαίες Κούβας και Ρωσίας.

Την Τρίτη, το ρωσικό υποβρύχιο, η φρεγάτα και δυο μικρότερα πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού που τη συνόδευαν πραγματοποίησαν στον Ατλαντικό, εν πλω προς την Κούβα, ναυτικά γυμνάσια.

Πώς αντιδρούν οι ΗΠΑ

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κληθείς να σχολιάσει την άφιξη των ρωσικών δυνάμεων στην Κούβα δήλωσε πως πρόκειται για «επισκέψεις ρουτίνας». Παρατήρησε ωστόσο πως τα στρατιωτικά γυμνάσια Κούβας-Ρωσίας έχουν αυξηθεί εξαιτίας της αμερικανικής υποστήριξης στην Ουκρανία και την δραστηριότητα γυμνασίων από τους συμμάχους  μας στο ΝΑΤΟ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα