ΑΘΗΝΑ
08:52
|
22.11.2024
Αυτό που ενδιαφέρει την Εκκλησία δεν είναι η τεχνική πλευρά, αλλά το πώς αυτό το εργαλείο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή των ανθρώπων.
Για πρώτη φορά επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας που θα μιλήσει στη σύνοδο κορυφής της G7
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στους ηγέτες της G7 θα απευθυνθεί ο Πάπας Φραγκίσκος, την Παρασκευή 14 Ιουνίου, με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη, σε μία άνευ προηγουμένου εμφάνιση που αντανακλά το αυξανόμενο ενδιαφέρον του Βατικανού για τις νέες τεχνολογίες, τους κινδύνους και τα οφέλη τους.

Ο 87χρονος Ποντίφικας θα γίνει ο πρώτος επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας που θα μιλήσει στη σύνοδο κορυφής της G7 και ίσως σαν φορέας μιας παράδοσης 2.000 ετών να μην μοιάζει ως ο πιο προφανής υποψήφιος για μια παρουσίαση σχετικά με τις τεχνολογίες αιχμής. Σίγουρα πάντως αντιμετωπίζει την τεχνητή νοημοσύνη ως βασική πρόκληση για την ανθρωπότητα.

«Η Εκκλησία έχει πάντα τον άνθρωπο ως το κέντρο της αποστολής της», αναφέρει ο Πάολο Μπενάντι, Φραγκισκανός καθηγητής πανεπιστημίου και μέλος του συμβουλευτικού σώματος τεχνητής νοημοσύνης του ΟΗΕ, ο οποίος συμβουλεύει άμεσα τον Πάπα. «Από αυτή την άποψη είναι σαφές ότι όσο αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, αυτό που ενδιαφέρει την Εκκλησία δεν είναι η τεχνική πλευρά, αλλά το πώς αυτό το εργαλείο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή των ανθρώπων», ανέφερε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Υπενθύμισε δε, ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήταν στα θέματα του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης της Καθολικής Εκκλησίας, με τον Πάπα να χαιρετίζει τις εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία που μείωσαν τον ανθρώπινο πόνο, και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «πολλαπλασιαστής», ενισχύοντας τα πάντα, από την ιατρική έρευνα μέχρι την οικονομική και κοινωνική ευημερία.

Αλλά ο Πάπας προειδοποίησε επίσης για κινδύνους, όπως η παραπληροφόρηση και η παρέμβαση σε εκλογές, προσθέτοντας ότι η άνιση πρόσβαση στην τεχνολογία θα μπορούσε να αυξήσει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.

Ο Πάπας Φραγκίσκος -ο οποίος έχει γίνει ο ίδιος θέμα πολλών εικόνων που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης μιας viral φωτογραφίας που τον δείχνει να φοράει ένα τεράστιο λευκό παλτό και ένα μεγάλο σταυρό- ζήτησε μια δεσμευτική διεθνή συνθήκη για τη ρύθμιση της ανάπτυξης και της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης με στόχο την πρόληψη των ζημιών και η ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Ανθρωποκεντρική προσέγγιση

Από την κυκλοφορία του chatbot ChatGPT του OpenAI, του οποίου οι δυνατότητες ποικίλλουν από την δημιουργία σύνθετου κειμένου έως τη σύνταξη ποιημάτων και κώδικα υπολογιστή, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να ανταποκριθούν στην ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση -η οποία συμμετέχει στις συνόδους κορυφής της G7 ως ανεπίσημο όγδοο μέλος- ενέκρινε νωρίτερα αυτό το έτος τους πρώτους ολοκληρωμένους κανόνες στον κόσμο που διέπουν την τεχνητή νοημοσύνη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ηγέτες της G7 ανακοίνωσαν πέρυσι από την Ιαπωνία μια ομάδα εργασίας για την «υπεύθυνη» χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, με έργο την αντιμετώπιση ζητημάτων από τα πνευματικά δικαιώματα μέχρι την παραπληροφόρηση.

Η χώρα που φιλοξενεί φέτος την σύνοδο της G7, η Ιταλία, έχει καταστήσει την τεχνητή νοημοσύνη βασικό θέμα της συνάντησης, η οποία θα επικεντρωθεί σε μια «ανθρωποκεντρική προσέγγιση», ιδιαίτερα στον πιθανό αντίκτυπό της νέας τεχνολογίας στις θέσεις εργασίας, σύμφωνα με κυβερνητικέ ςπηγές.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε τον Απρίλιο ότι η παρουσία του Πάπα θα «συμβάλει αποφασιστικά στον καθορισμό ενός ρυθμιστικού, ηθικού και πολιτιστικού πλαισίου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ: Να μπει τέλος στους διωγμούς πιστών στην Ουκρανία

Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων: «Η αρχή του τέλους ξεκίνησε»

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Φιλαδέλφεια λόγω επίσκεψης του Πατριάρχη

Πανελλαδικό συλλαλητήριο συνταξιούχων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα