ΑΘΗΝΑ
19:03
|
26.06.2024
Η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ιαπωνία είναι τα μόνα τρία κράτη που επιτρέπουν την εμπορική φαλαινοθηρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας εξέδωσε νέα άδεια για το κυνήγι φαλαινών στη μοναδική εμπορική φαλαινοθηρική εταιρεία της χώρας – μια κίνηση που καταδίκασαν φιλοζωικές οργανώσεις.

Συγκεκριμένα, η άδεια για την κυνηγετική περίοδο του 2024 επιτρέπει στην εταιρεία Hvalur να σκοτώσει 128 πτεροφάλαινες. Η απόφαση «βασίζεται σε μια προληπτική προσέγγιση και αντανακλά την αυξημένη έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στη βιώσιμη χρήση των πόρων», ανέφερε η κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της.

Μια οργάνωση για την προστασία των ζώων, η Humane Society International , δήλωσε ότι η άδεια χορηγήθηκε «παρά τις σαφείς ενδείξεις πως τα ζώα υπόκεινται σε τεράστια ταλαιπωρία».

Ανέφερε, ακόμη, ότι μια ανεξάρτητη έκθεση της Ισλανδικής Αρχής Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων για τη φαλαινοθηρία το 2022, «αποκάλυψε ότι ορισμένες φάλαινες που σκοτώθηκαν σε κυνήγι στην Ισλανδία χρειάστηκαν έως και δύο ώρες για να πεθάνουν, με το 41% ​​των φαλαινών να υποφέρουν πάρα πολύ πριν πεθάνουν για 11,5 λεπτά, κατά μέσο όρο».

«Τέτοια ταλαιπωρία θεωρήθηκε ότι παραβιάζει τον νόμο περί προστασίας των ζώων της χώρας», ανέφερε η οργάνωση.

Στις 20 Ιουνίου 2023, ο υπουργός Αλιείας της Ισλανδίας, Svandís Svavarsdóttir, διέκοψε προσωρινά τη φαλαινοθηρία μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023, λόγω φερόμενων παραβιάσεων του Ισλανδικού νόμου για την καλή διαβίωση των ζώων από φαλαινοθήρες της εταιρίας. Την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, το κυνήγι επιτράπηκε ξανά στην εταιρία, αυτή τη φορά όμως, με αυστηρότερους όρους.

Σε δήλωσή της την Τρίτη, η ισλανδική κυβέρνηση τόνισε ότι η άδεια της Hvalur ισχύει μόνο «για την κυνηγετική περίοδο του 2024», διευκρινίζοντας ότι επιτρέπεται στην εταιρεία να κυνηγά «99 φάλαινες στην περιοχή της Γροιλανδίας/Δυτικής Ισλανδίας και 29 στην περιοχή της Ανατολικής Ισλανδίας/Νήσων Φερόε», συνολικά, δηλαδή, 128 φάλαινες.

Το πλήρωμα του φαλαινοθηρικού Hvalur 9 έχοντας πιάσει το θήραμά του.

Η περίοδος της φαλαινοθηρίας στην Ισλανδία διαρκεί συνήθως από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, όσο δηλαδή το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες και υπάρχει αρκετό φως.

Σε μια πρόσφατη έρευνα, το 51% των Ισλανδών δήλωσε ότι είναι αντίθετο στην εμπορική φαλαινοθηρία, ενώ πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιμάχονται της πρακτικής, φοβούμενοι πως οι πτεροφάλαινες- το δεύτερο σε μήκος θαλάσσιο θηλαστικό μετά τη γαλάζια φάλαινα- μπορεί να βρεθούν ανάμεσα στα είδη υπό εξαφάνιση.

Η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ιαπωνία είναι επί του παρόντος τα μόνα τρία κράτη που επιτρέπουν την εμπορική φαλαινοθηρία.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Ιταλία: Να σταματήσει το caporalato στο όνομα του νεκρού Ινδού εργάτη γης

Φωτιά στην Καλαμπάκα: «Δίνουμε μάχη να σωθεί το Ορθοβούνι» λέει ο δήμαρχος

Σακελλαροπούλου: Κατά της επανεκλογής της πάνω από 25 βουλευτές της ΝΔ

Δούκας για ΠΑΣΟΚ: «Θα είμαι δήμαρχος Αθηναίων με οποιαδήποτε εξέλιξη»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα