Μια από τις πιο αγαπημένες τραγουδίστριες και συνθέτες της Γαλλίας, η Φρανσουάζ Αρντί, πέθανε σε ηλικία 80 ετών, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά της, αλλά και όλους τους Γάλλους που μεγάλωσαν με τα τραγούδια της.
«Η μαμά έφυγε», έγραψε στα social media ο γιος της, επίσης μουσικός, Τομά Ντιτρόν, συνοδεύοντας μια φωτογραφία με τη μητέρα του να τον κρατά αγκαλιά όταν ήταν μωρό.
Η Φρανσουάζ Αρντί, εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή το 1962 και έγινε ένα πολιτιστικό σύμβολο που ενέπνευσε μια σειρά μουσικούς, μένοντας στην ιστορία για τις μελαγχολικές μπαλάντες της που σηματοδότησαν το γαλλικό ποπ κίνημα Yé-yé.
Η Χάρντι γεννήθηκε στο κατεχόμενο από τους Ναζί Παρίσι το 1944 και μεγάλωσε με τη μητέρα της. Όπως τόσα πολλά κορίτσια εκείνη την εποχή, μεγάλωσε ακούγοντας Έλβις Πρίσλεϊ, Κλιφ Ρίτσαρντ και άλλους Αμερικανούς και Βρετανούς αστέρες στο Radio Luxembourg.
Το ξεκίνημά της ως μουσικός ήρθε το 1962 με το απλό, παραπονεμένο τραγούδι Tous les garçons et les filles, που έγινε αμέσως επιτυχία στη Γαλλία και έφτασε ακόμη και στα βρετανικά charts.
Το στυλ της λατρεύτηκε από τους σχεδιαστές μόδας, και έγινε μοντέλο για τους Ιβ Σεν Λοράν και Πάκο Ραμπάν, οι οποίοι σχεδίασαν ένα μίνι φόρεμα από χρυσές πλάκες για εκείνη.
Ο frontman των Rolling Stones, Μικ Τζάγκερ την αποκάλεσε κάποτε την «ιδανική γυναίκα», ενώ ο Μπομπ Ντύλαν της έγραψε πολλά ερωτικά γράμματα και της αφιέρωσε ένα ποίημα στο οπισθόφυλο τυ άλμπου του Another Side of Bob Dylan, το 1964.
Η καριέρα της διήρκεσε περισσότερες από πέντε δεκαετίες, κατά τη διάρκεια των οποίων κυκλοφόρησε σχεδόν 30 άλμπουμ, ενώ το 2023 το Rolling Stone την κατέταξε στο νούμερο 162 στη λίστα με τους 200 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών.
Η Χάρντι παντρεύτηκε , με τον τραγουδιστή Ζακ Ντουτρόνκ, με τον οποίο απέκτησε τον γιο της Τόμας. Χώρισαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά συχνά αναφερόταν στον πρώην σύζυγό της ως τον έρωτα της ζωής της.
Ήταν άρρωστη για αρκετό καιρό πριν από το θάνατό της, αποκαλύπτοντας. το 2004. ότι είχε διαγνωστεί με λέμφωμα.