ΑΘΗΝΑ
13:14
|
26.06.2024
Στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) αναμένεται να συναντηθούν οι δύο ηγέτες.
Τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δέχθηκε χθες ο Ρώσος πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ενδεχόμενο μιας επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ρωσία προέκυψε από την συνάντηση, το βράδυ της Τρίτης, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, που βρίσκεται στη χώρα για την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των BRICS στο Νίζνι Νόβγκοροντ.

«Θα ήθελα να σας ζητήσω να μεταφέρετε τις καλύτερες ευχές μου στον Πρόεδρο Ερντογάν. Ελπίζω ότι θα τον δω σύντομα στην Αστάνα – αρχές Ιουλίου. Θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και να συζητήσουμε όλα τα τρέχοντα θέματα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας για την σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) που θα πραγματοποιηθεί στην Αστάνα στις 3 και 4 Ιουλίου.

Ο κορυφαίος Τούρκος διπλωμάτης, με τη σειρά του, μετέφερε τους χαιρετισμούς του κ. Ερντογάν, υπενθυμίζοντας πως η Άγκυρα δεν φείδεται προσπαθειών για διευθέτηση καταστάσεων σύγκρουσης σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Η Ρωσία εκτιμά ιδιαίτερα τη συμβολή της Άγκυρας στη συριακή διευθέτηση και καλεί για συνέχιση των προσπαθειών στη μορφή της Αστάνα, με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Έχουμε παίξει σημαντικό ρόλο στη διευθέτηση της συριακής κρίσης. Και νομίζω ότι θα ήταν σωστό να συνεχίσουμε το σχήμα της Αστάνα, να συνεχίσουμε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ομαλοποιήσουμε την κατάσταση σε αυτή τη μεγάλη περιοχή», ανέφερε κάνοντας λόγο για κατάσταση που εξελίσσεται «αρκετά θετικά».

Παράλληλα ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτησε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τη δραστηριότητα των BRICS, αναφέροντας πως η Μόσχα θα υποστηρίξει το όποιο αίτημα της Άγκυρας για ενίσχυση των σχέσεών της μαζί τους.

«Η κατάσταση απαιτεί στενότερη συνεργασία, ειδικά μεταξύ των χωρών της περιοχής, ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε όλους τους τομείς», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι εννοεί ενοποιημένες προσπάθειες τόσο από την άποψη της διασφάλισης της ασφάλειας όσο και από την άποψη του συντονισμού των ενεργειών στον παγκόσμιο στίβο.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε επίσης τον ρόλο του Ερντογάν στη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. «Δεν φταίμε εμείς που δυστυχώς δεν παρατάθηκε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι μετέπειτα πρωτοβουλίες της Άγκυρας «απορρίφθηκαν από την ουκρανική πλευρά την τελευταία στιγμή».

Νωρίτερα, ο Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ προχθές Δευτέρα είδε τον γραμματέα του ρωσικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού και τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών Σεργκέι Ναρίσκιν.

Συμμετείχε επίσης σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ρωσοτουρκικός Σύνδεσμος Επιχειρηματών στη Μόσχα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Νορβηγικό συνταξιοδοτικό ταμείο γυρίζει την πλάτη στην Caterpillar λόγω Γάζας

Και επίσημα ο Μαρκ Ρούτε νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Τηλεφωνική συνομιλία Ρωσίας-ΗΠΑ σε επίπεδο υπουργών Άμυνας

Βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα