Στη Ντόχα βρίσκετε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Τζασίμ αλ Θάνι, με κύριο θέμα τον συνομιλιών να είναι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και, κυρίως, η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Χαμάς και της κυβέρνησης Νετανιάχου.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ ανέφερε, κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων, ότι οι σημερινές διαπραγματευτές με τον Αμερικανό αξιωματούχο αφορούσαν την χθεσινή απάντηση της Χαμάς σχετικά με την αμερικανική πρόταση για κατάπαυση του πυρός, την οποία στηρίζει ο ΟΗΕ.
«Εξετάζουμε τις λεπτομέρειες της πρότασης και της απάντησης. Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν, ώστε να τερματίσουν αυτόν τον πόλεμο και να επιτύχουν μια συμφωνία ανταλλαγής μεταξύ Παλαιστινίων κρατουμένων και Ισραηλινών αιχμαλώτων», τόνισε.
«Σε αυτό το πλαίσιο, επικροτούμε τις συντονισμένες προσπάθειες των ΗΠΑ που εκπροσωπούνται από τον κ. Μπλίνκεν και τις προσπάθειες αυτές, οι οποίες αντικατοπτρίζουν στη διατύπωση της πρότασης τις απόψεις και των δύο μερών, φέρνοντας τες σε κοινό έδαφος». Πρόσθεσε ότι σκοπός των συνομιλιών ήταν να βρεθεί ένας κοινός συμβιβασμός, ώστε «να επιτευχθεί μόνιμη λύση».
Ο Μοχάμεντ αλ Θάνι τόνισε την ανάγκη για μια «μόνιμη λύση» στον πόλεμο στη Γάζα, και όχι απλώς για «προσωρινά μέτρα». Υπογράμμισε, επίσης, ότι μια «δίκαιη λύση» θα πρέπει να οδηγήσει στη δημιουργία ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Ένα τέτοιο κράτος θα πρέπει να ζει δίπλα στο Ισραήλ, με ειρήνη και ασφάλεια», τόνισε ο αλ Θάνι.
Από μεριάς του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να εργάζονται καθημερινά για την αύξηση της ροής βοήθειας στη Γάζα, διασφαλίζοντας ότι θα φτάσει σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, εργάζονται για τη βελτίωση της προστασίας των πολιτών και για την απελευθέρωση των ομήρων».
«Ο μοναδικός αποτελεσματικός και πιο άμεσος τρόπος για να τερματιστεί η ταλαιπωρία των ανθρώπων στη Γάζα, η ταλαιπωρία τόσο των Παλαιστινίων όσο και των Ισραηλινών, για την αντιμετώπιση της κρίσης σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια, την αποφυγή της κλιμάκωσης και εξάπλωσης της σύγκρουσης σε άλλα μέρη είναι η επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός», είπε ο Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Κατάρ.
Επιπλέον, ο Αμερικανός αξιωματούχος επαίνεσε τις προσπάθειες του Κατάρ, λέγοντας: «Το Κατάρ υπήρξε ένας ακούραστος εταίρος που εργάζεται για να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων».
Κάποια από τα αιτήματα της Χαμάς είναι εφαρμόσιμα, κάποια όχι
Στη συνέχεια, ο Μπλίνκεν σχολίασε την απάντηση της Χαμάς στην αμερικανική πρόταση για κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι ορισμένες από τις τροποποιήσεις που ζητήθηκαν είναι εφαρμόσιμες, ενώ κάποιες άλλες όχι.
Blinken: “Look israel accepted the proposal as it was and as it is and Hamas didn’t so I think it’s pretty clear what has the happen.”
— Philip (@rulesbasedworld) June 12, 2024
But Qatar PM Al Thani continues “How can we have this proposal become a permanent ceasefire? This is an issue we have been struggling with.” pic.twitter.com/Fq4rpyrqLr
Κατηγόρησε, μάλιστα, την παλαιστινιακή ομάδα για αναστολή των εργασιών για την σύναψη συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι είναι «η μόνη πλευρά» που δεν έχει υποστηρίξει ακόμη το σχέδιο. «Η Χαμάς θα μπορούσε να απαντήσει με μία μόνο λέξη: ναι. Αντίθετα, περίμενε σχεδόν δύο εβδομάδες και ζήτησε πολλές αλλαγές», τόνισε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι περισσότεροι άνθρωποι «θα υποφέρουν», ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης.
Ο Αμερικανός υπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αναφορικά με τις τροποποιήσεις που ζήτησε η Χαμάς, αλλά είπε ότι οι μεσολαβητές θα συνεχίσουν να προσπαθούν να «κλείσουν τη συμφωνία» τις επόμενες ημέρες και ότι εξακολουθεί να υπάρχει συμφωνία, σχετικά με τις αρχές στις οποίες θα πρέπει να βασιστεί η πρόταση.
Υπογραμμίζεται πως, ενώ ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί το σχέδιο, ανώτεροι ισραηλινοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τον πόλεμο πριν νικήσει τη Χαμάς, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές μιας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός.
«Όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτό, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα υποφέρουν. Είναι καιρός να σταματήσουν τα παζάρια και να ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός, είναι τόσο απλό. Το Ισραήλ αποδέχτηκε την πρόταση όπως ήταν και όπως είναι, και η Χαμάς όχι. Εάν η Χαμάς συνεχίσει να λέει όχι, νομίζω ότι θα είναι ξεκάθαρο σε όλους σε όλο τον κόσμο ότι το φταίξιμο είναι δικό τους και ότι έκαναν την επιλογή να συνεχίσουν τον πόλεμο που ξεκίνησαν».
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μπλίνκεν δήλωσε αβέβαιος για το κατά πόσο θα καταφέρουν οι δύο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία, μιας και δεν υπάρχει «καμία εγγύηση» ότι τα «χάσματα» μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ μπορούν να γεφυρωθούν σε αυτό το σημείο.
«Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή εάν εμείς [οι μεσολαβητές] θα τα καταφέρουμε», είπε ο Μπλίνκεν. «Πιστεύω [όμως] ότι είναι εφικτό. Πιστεύω ότι είναι απολύτως απαραίτητο να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».
Διαβάστε επίσης: