ΑΘΗΝΑ
01:40
|
08.09.2024
Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση κρατικών φορέων μεταξύ άλλων.
Διαδηλωτές
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοβαρά επεισόδια στην Αργεντινή κατόπιν συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών εξαιτίας ενός νεοφιλελεύθερου νομοσχεδίου το οποίο θέλει να περάσει η κυβέρνηση Μιλέι.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο το οποίο έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις επενδύσεις με την ιδιωτικοποίηση κρατικών φορέων και την παροχή κινήτρων για τις επιχειρήσεις, έχει χωρίσει την Άνω Βουλή στην μέση,. Τον Απρίλιο πέρασε από την Κάτω Βουλή κατόπιν πολλών τροποποιήσεων και μετά την απόρριψή του σε μια πρώτη ψηφοφορία τον Φεβρουάριο.

Η κυβέρνηση του Μιλέι, η οποία ελέγχει μόνο μια μειοψηφία εδρών και στα δύο σώματα, διαπραγματεύεται για να κερδίσει τους συμμάχους. Γνωρίζει ότι το νομοσχέδιο θα τροποποιηθεί, αλλά ελπίζει να λάβει τουλάχιστον γενική έγκριση. Η απόλυτη απόρριψη θα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα.

Οι τοπικοί νομοθέτες και τα μέσα ενημέρωσης εκτίμησαν ότι οι γερουσιαστές ήταν ομοιόμορφα χωρισμένοι. Το νομοσχέδιο χρειάζεται 37 ψήφους από τους 72 συνολικά νομοθέτες της Βουλής για να λάβει την πλειοψηφία.

Το κύριο αριστερό μπλοκ της αντιπολίτευσης των περονιστών, στενά συμμαχικό με τα συνδικάτα, είναι πιθανό να καταψηφίσει αυτό που είναι γνωστό ως νομοσχέδιο για τις «βάσεις» και ένα ξεχωριστό δημοσιονομικό πακέτο. Το βασικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει σχέδια για ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων, παραχώρηση ειδικών εξουσιών στον πρόεδρο και ώθηση των επενδύσεων.

Το γραφείο του Μιλέι εξέδωσε δήλωση συγχαίροντας τις δυνάμεις ασφαλείας για την αναχαίτιση των «τρομοκρατικών ομάδων» οπλισμένες με ξύλα και χειροβομβίδες που «προσπάθησαν να διαπράξουν πραξικόπημα». Δεν παρείχε περαιτέρω στοιχεία.

Αλλάζουμε την Αργεντινή

«Θα αλλάξουμε την Αργεντινή. Θα κάνουμε μια φιλελεύθερη Αργεντινή», είπε ο Μιλέι την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι εάν οι μεταρρυθμίσεις του δεν περνούσαν από το Κογκρέσο τώρα, θα προσπαθούσε ξανά το 2025.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε ότι αναμένουν ότι το νομοσχέδιο θα λάβει γενική έγκριση στη Γερουσία, αλλά θα τροποποιηθεί «περισσότερο από ό,τι θα θέλαμε». Αν εγκριθεί με αλλαγές θα πάει πίσω στην Κάτω Βουλή.

Η Αργεντινή έχει ετήσιο πληθωρισμό κοντά στο 300%, μυριάδες capital controls που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις και το εμπόριο, τα εξαντλημένα αποθέματα ξένου συναλλάγματος και ένα υψηλό φορτίο χρέους που χρειάζεται εξυπηρέτηση. Η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η φτώχεια αυξάνεται.

Η συζήτηση στη Γερουσία αναμένεται να συνεχιστεί αργά την Τετάρτη, ενώ η ψηφοφορία ενδέχεται να διεξαχθεί το βράδυ..

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα