ΑΘΗΝΑ
08:05
|
21.06.2024
Το κτίσμα χρονολογείται μεταξύ μεταξύ 2000-1700 π.Χ. και είναι μοναδικό του είδους του, καθώς δεν έχει ανακαλυφθεί όμοιο του στον Ελλαδικό χώρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

 «Μοναδικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα» χαρακτήρισε το υπουργείο Πολιτισμού την αρχαιολογική ανακάλυψη σε λόφο πάνω από το αεροδρόμιο στο Καστέλι του νομού Ηρακλείου, που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Νέα Κρήτη», αποκαλύπτοντας στην ολότητά της το μέγεθος της κατασκευής, με εναέριες φωτογραφίες.

 Πρόκειται για ένα στρογγυλό, πέτρινο κτίσμα 4.000 ετών (χρονολογείται μεταξύ 2000-1700 π.Χ.) και έκτασης 1.800 τ.μ., το οποίο ανακαλύφθηκε στην κορυφή του λόφου Παπούρα και έχει προβληματίσει τους αρχαιολόγους λόγω της μοναδικότητας του, ενώ παράλληλα έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Υποδομών.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, η κατασκευή αποτελείται από οκτώ επάλληλους λιθόκτιστους δακτυλίους -μέσου πάχους 1,40μ., και μέγιστου εκτιμώμενου σωζόμενου ύψος 1,7μ.- αναπτυγμένους σε διαφορετικά υψομετρικά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, ο χώρος προοριζόταν για την τοποθέτηση Συστημάτων Επιτήρησης (ραντάρ) για την εξυπηρέτηση του νέου -υπό κατασκευή- αερολιμένα, κοντά στο Καστέλι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η αρμόδια υπουργός, Λίνα Μενδώνη, ήταν σαφής ότι η ανασκαφική έρευνα του ευρήματος πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να μπορέσουν οι ανασκαφείς να το ερμηνεύσουν, και φυσικά να διασωθεί δεδομένης της μοναδικότητάς του. Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως το έργο της κατασκευής του αεροδρομίου πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα, αλλά και το εύρημα να προστατευθεί.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναζήτηση άλλης κατάλληλης θέσης για την τοποθέτηση του ραντάρ. Μαζί με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Νίκο Ταχιάο, συμφωνήθηκε να εκπονήσει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και να καταθέσει στο ΥΠΠΟ νέα μελέτη για τη θέση του ραντάρ, το αμέσως επόμενο διάστημα.

 «Πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν λύσεις, ώστε το ολοκληρωθεί η αρχαιολογική έρευνα του μνημείου και το ίδιο να προστατευθεί απολύτως. Έχουμε εξαιρετικά καλή συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και με τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Ταχιάο. Ολοκληρώσαμε μια ευρεία σύσκεψη με παρόντες όλους τους εμπλεκόμενους -την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και τις αρμόδιες Διευθύνσεις Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων από πλευράς ΥΠΠΟ, και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, την Πολιτική Αεροπορία και τον ανάδοχο- και διενεργήσαμε κοινή αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο. Προτεραιότητα όλων μας είναι η προστασία του μνημείου, αυτού του μοναδικού ευρήματος. Όλοι κατανοούμε την σημασία και την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όλοι κατανοούμε το αναπτυξιακό μέγεθος του συγκεκριμένου έργου, το οποίο γίνεται στο Καστέλι. Το έργο του νέου αεροδρομίου μπορεί να προχωρήσει και οι αρχαιότητες να προστατευθούν, όπως πρέπει», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανοιχτός για το κοινό ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου

Εκλογές στη Γαλλία: Η μάχη των ακραίων στη Δεξιά, την Αριστερά και το Κέντρο;

Οι πέντε προκλήσεις του νέου Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε

Μπαράζ επαφών Κύπρου-Λιβάνου μετά τις απειλές Νασράλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα