ΑΘΗΝΑ
14:35
|
18.06.2024
Σύμφωνα με πηγή του AP, η απόφαση αφήνει «ανοιχτό το παράθυρο» για την κατάσχεση του συνόλου των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ε.Ε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συμφωνία για την συνέχιση της δέσμευσης των ρωσικών κεφαλαίων, έως ότου η Μόσχα πληρώσει αποζημιώσεις στην Ουκρανία, έφτασαν σήμερα οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της G7, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου.

Η κίνηση ανοίγει το δρόμο για τους ηγέτες να ανακοινώσουν ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο στη σύνοδο κορυφής των G7, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, πρόκειται να υπογράψει ένα σύμφωνο ασφαλείας με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η συμφωνία στοχεύει στην παρακράτηση των εσόδων από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία -αξίας μεγαλύτερης από 260 δισεκατομμύρια δολάρια- τα οποία βρίσκονται ως επί το πλείστον στη Ευρώπη, για να εξασφαλίσει το δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ προς το Κίεβο, αλλά και πρόσθετα δάνεια από τους εταίρους.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας, οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν εντός του 2024, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να καταφέρει η Ουκρανία να αξιοποιήσει τα ποσά. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συμφωνία αυτή θα συμπεριληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν των ηγετών της G7, την Παρασκευή.

Η πηγή υπογραμμίζει πως η ανακοίνωση των ηγετών της G7 θα αφήσει, επίσης, «ανοιχτό το παράθυρο» για την κατάσχεση του συνόλου των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, για τα οποία οι εταίροι δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει την πολιτική βούληση, επικαλούμενοι σε μεγάλο βαθμό ανησυχίες νομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΣΕ: Ελβετικό ενδιαφέρον για το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου

Νότια Κορέα: «Δεκάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα»

Φειδίας Παναγιώτου: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως challenge του YouTube

ΝΑΤΟ: Συζητούν την ενεργοποίηση πυρηνικών όπλων – Τι απαντά το Κρεμλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα